Бунтовниците в Либия вече контролират Триполи, а огромен брой жители на столицата празнуват по улиците й и разкъсват плакати на лидера Муамар Кадафи, предаде "Ройтерс".

Стотици хора се събраха, ликувайки на Зеления площад в столицата, превърнал се в символ на властта на полковника. Ентусиазираните либийци размахват знамена, скандират възгласи, ознаменуващи падането на режима и стрелят по плакати с лика на вече бившия си лидер.

Информацията за успехите на бунтовниците в главния либийски град се изменя непрекъснато. По данни на БиБиСи правителствените сили все още контролират някои части от Триполи, включително района около "Баб ал Азазия", където живееха Кадафи  и част от роднините му преди операцията в Джамахирията. Полковникът разполага със стотици тежко въоръжени поддръжници в столицата, но не се знае колко от тях вече са преминали на страната на въстаниците.

Муамар Кадафи се намира в Триполи и трябва да е в своята резиденция в либийската столица Баб ал Азизия, заяви пожелал анонимност дипломат в града, цитиран АФП.

Под контрола на бунтовниците обаче са летището, основната магистрала, водеща към столицата, както и сградата на държавното радио и телевизия. По информация на Ибрахим ад Даббаши от опозицията, те владеят 90% от града.

По улиците на Триполи вече са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под засилена охрана. Бунтовническите отряди се опитват да поддържат реда в либийската столица, но вече се появиха информации за мародерства и грабежи.

Въпреки че на практика Триполи е изцяло под контрола на бунтовниците, в някои райони на града избухват спорадични престрелки с отделни отряди от либийската армия и верни на Кадафи доброволци

В последните дни бунтовниците напредваха към столицата от изток и запад, подкрепяни от въздушните сили на съюзниците от НАТО, участващи в операцията в африканската страна.

Тежки боеве за резиденцията на Кадафи
Още...

Силите, верни на Кадафи, не са оказали съществена съпротива на противниците му.

По-късно стана ясно, че охраната на полковника и синът му Мохамед са се предали, друг негов син - Сейф ал Ислам е бил задържан. Самият Мохамад заяви по телефона от Триполи за телевизия "Ал Джазира" тази нощ, че е бил задържан от бунтовниците и се намира под домашен арест в либийската столица. Въоръжени мъже са обкръжили къщата ми, каза той на фона на чуващи се изстрели.

Прокурорът Луис Морено-Окампо от Международния наказателен съд потвърди, че Сеиф ал Ислам, за когото има издадени заповеди за арест за престъпления срещу човечеството, е арестуван.

Правителството е готово да преговаря, за да бъдат спрени сраженията, при които бяха ранени стотици. Бунтовниците са готови да преговарят само след оттеглянето на Кадафи, допълва АП.

А след Кадафи?
Още...

Междувременно либийският лидер направи две обръщения към жителите на Триполи, в които ги призовава да се борят с бунтовниците, защото "ако те победят, няма да има храна, електричество и свобода". Той допълни също, че въоръжава хората.

Засега не е ясно къде се намира полковникът. Според източници от опозицията Кадафи отдавна вече не е в столицата.

Краят на Кадафи като лидер на Либия бе "предсказан" малко по-рано от много световни лидери, както и източници от НАТО, които подкрепят бунтовниците.

Американският президент Барак Обама заяви, че дните на Кадафи са преброени. Той бе категоричен, че бъдещето на Либия вече е в ръцете на либийския народ и призова опозицията да уважава човешките права, да демонстрира държавническо мислене, както и да съхрани либийските държавни институции, за да започне преход към демокрация.

Кадафи трябва да признае реалността, че вече не контролира Либия. Той трябва да се откаже от властта веднъж завинаги, каза Обама.

Президентът на САЩ изтъкна, че страната му ще продължи тясно да си сътрудничи с опозиционния Преходен национален съвет.

Припомняме, на17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.