Днес в Афганистан се провеждат ключови за бъдещето на страната президентски избори. Избирателите трябва да посочат наследник на президента Хамид Карзай в годината, в която НАТО трябва да изтегли войските си от страната.

Около 17 млн. души са имащите право на глас. Изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 16 часа. Официални резултати се очакват на 14 май.

Хамид Карзай, на власт от падането на талибаните през 2001 година, заема поста вече два мандата и няма право на трети. В изявление преди вота, той призова гласоподавателите да приемат резултатите, каквито и да са те, както и да загърбят политическите си различия. Той призова хората да гласуват без страх.

Кандидатите за президент са осем, сред които трима бивши министри - Залмай Расул и Абдула Абдула (на външните работи) и Ашраф Гани Ахмадзай (на финансите).

Братът на Хамид Карзай Каюм по-рано обяви, че се оттегля от надпреварата и дава подкрепата си за Залмай Расул. Известно е, че Карзай не е подкрепял кандидатурата на брат си и дори го е съветвал да се откаже.

Ако на първи тур никой от кандидатите за държавен глава не получи 51% от гласовете, ще последва балотаж, който е насрочен за 22 май.

Взети са сериозни мерки за сигурност, тъй като се очакват провокации като тези на талибаните от края на март, при които атентатори-самоубийци атакуваха централата на Независимата избирателна комисия и избирателна секция в афганистанската столица Кабул.

Агенциите съобщиха, че в размирната източна част талибаните се опитват да подкупват местни хора като предлагат 500 пакистански рупии (5 долара) срещу избирателна карта.

Около 400 000 военни са раположени в страната, заяви на пресконференция вътрешният министър. Той изрази надежда повече хора да отидат до урните и така да отговорят на "враговете на страната", както и да покажат на международните партньори, че 13-годишната им подкрепа не е отишла напразно.

Съобщава се, че строги мерки за сигурност са наложени и по границата с Пакистан, като всички КПП-та са затворени, а допълнителни части на военните ще патрулират там до 20 май.

Вотът вече бе помрачен и от вчерашното покушение срещу двете чуждестранни журналистки. Те бяха застреляни от полицай, в източната част на Афганистан близо до границата с Пакистан. По-късно стрелецът бе задържан.