Българското национално радио (БНР) създава предпоставки за сепаратизъм като желае да направи турска радиостанция.

СЕМ отложи за неопределено време обсъждането на турската програма на БНР
Още...

Това предупреждение отправи евродепутатът ни и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Притеснени, от ВМРО обсадиха сградата на Съвета за електронни медии (СЕМ) и се заканиха, че ще проследят днешното му заседание.

Недоволството на патриотите е породено от първа точка на дневния ред на заседанието, а именно обсъждане на искане от страна на Българското национално радио за разкриване на радиопрограма БНР-Кърджали, която да се излъчва в районите Кърджали, Хасково и Смолян.

Искането на националното радио е тази програма да е шестчасова, като три от нея да се водят на български, а другите три на турски. В мотивите си от БНР са записали постигане на интеграция на български граждани с небългарски произход.

По същество БНР иска да създаде турска радиостанция", обяви Джамбазки. Той подчерта, че няма логика в това да интегрираш като говориш на различен език и напомни, че по Конституция официалният език в страната ни е българският.

Подадените документи напълно отговарят на Закона за радио и телевизия, заяви в позиция БНР. Още...

Като друг мотив за недоволството си евродепутатът посочи сметката, която българските данъкоплатци ще трябва да заплатят за създаването на такава радиостанция, а именно 300 000 лева тази година и още толкова догодина. „Какво си позволява БНР", запита Ангел Джамбазки. Той не може да разбере и защо когато в област Смолян живеят български мюсюлмани, то БНР ще им говори на турски език.

Най-голямата последица от излъчването на такова предаване ще бъде сепаратизъм, убеден е зам.-шефът на ВМРО.

Евродепутатът ни е учуден и от избора на области, където да се излъчва въпросната програма. „Това е чисто сепариране на част от българската територия", заподозря още Джамбазки.

Той обърна внимание и на наближаващите местни избори и попита защо точно сега на БНР му хрумва тази идея. „Може би с това ще се увеличи шансът за победа на кмета на Кърджали", прогнозира Джамбазки.

Именно заради притеснението си той и активисти на ВМРО ще останат в залата, където СЕМ заседава и ще проследят внимателно какво ще е решението му.