Холандия и Русия ще представят версиите за свалянето на малайзийския боинг от полет МН17 над Източна Украйна на 17 юли 2014 г., съобщи АП. От страна на Хага това ще направи Бордът за сигурност (OVV).

Руският държавният концерн „Алмаз-Антей" - производителят на комплексите „Бук", ще представи доказателства, че самолетът е свален с ракета, която не се произвежда от 15 години, но все още се намира на въоръжение в Украйна.

Ройтерс прогнозира, че холандският доклад няма да съдържа заключение откъде е изстреляна ракетата и под контрола на коя от воюващите в Украйна страна е бил комплексът. С това се занимава отделно разследване, предвождано от холандската прокуратура, тъй като самолетът е излетял от Амстердам и на борда му имаше предимно холандци.

Западни правителства и експерти посочват, че ракетата е изстреляна от подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна, които са сбъркали малайзийския Boeing 777 с украински военен самолет.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че причините са различни, включително стрелба от украински изтребител или от украинската армия. Версията за украинска ракета въздух-въздух вече не е така актуална, макар че беше обявена от руското следствие.