Награда 10 000 лв при сигнал за купуване на гласове предлага Съюзът за стопанска инициатива (ССИ).

Целта не е да изловим като с хайка купувачите, нито разполагаме с такива ресурси, нито смятаме че сме упълномощени дотолкова. Просто искаме да се знае, че целта на тази кампания е да „тормози купувачите", „да им е гадно", да изпитват страх, че срещу тях ще има провокатори. Дори само да бъдат разкарвани да дават обяснение, да ги задържат за 24 и 72 часа, да знаят, че бизнесклиматът се влошава

Това обяви в София Теодор Дечев - заместник-председател на Управителния съвет на ССИ по време на брифинг в БТА.

Всеки, който е готов да даде годна информация, която може да послужи за възбуждане на наказателно преследване срещу купувачи на гласове, може да получи до 10 000 лв, подчерта Дечев.

Идеята е да се създаде една обстановка на откровена несигурност у тези, които възнамеряват да купуват гласове през следващите дни и седмици.
Помогнете ни всички купувачи да научат, че продавачът може да им създаде проблеми, призоваха инициаторите на капманията. 

Теодор Дечев обясни, че всички получени сигнали ще бъдат обработвани в специален щаб от екип експерти, които ще имат задачата и да филтрират потока от информация, след което тя ще бъде предоставена на компетентните органи. 

Финансирането на инициативата ще става от предварително провeрени донори, за да няма конфликт на интереси. В случай, че парите не бъдат похарчени, ще бъдат върнати на дарителите.

Ценоразпис няма да има, но с удоволствие бихме дали 10 000 лв. на човек, примерно потенциален дилър, който да доведе компетентните органи до някое от местата, в което централизирано се провежда купуването на гласове, обясни Дечев. 

От своя страна шефът на полицейския синдикат Иван Павлов подчерта, че сигналите ще бъдат предоставяни и проучвани от органите на реда, но на този етап ще запази възможностите за действие като закрити за разгадаване.
Подчертано бе, че със специални писма са уведомени МВР и ДАНС. 

Доколко говорим за годни доказателства за образуване на наказателно производство - те са регламентирани в НПК, разясни още председателят на полицейския синдикат. 

Целта не е да изловим като с хайка купувачите, нито разполагаме с такива ресурси, нито смятаме че сме упълномощени дотолкова.
Просто искаме да се знае, че целта на тази кампания е да „тормози купувачите",да им е гадно", да изпитват страх, че срещу тях ще има провокатори.
Дори само да бъдат разкарвани да дават обяснение, да ги задържат за 24 и 72 часа, да знаят, че бизнесклиматът се влошава, подчерта още Теодор Дечев.

Отровата, извлечена от самия вреден вирус. Това е нашата идея за лекуване на купуването на гласове, допълни Дечев, след като сравни протичащата в момента официална кампанията против купуването на гласове с надписите върху кутиите цигари.

Каквото и да пише по цигарените кутии, хората продължават да си пушат в захлас. Още повече, че  в случая поне до този момент шансът да бъдат наказани за това, че са продали гласа си е приблизително нулев, коментира Дечев.

На пресконференцията в БТА присъстваха още Христо Гагов - заместник-председател на УС на ССИ, Тодор Райков - председател на УС на МАСИ, Иван Павлов - председател на полицейския синдикат и медиините партньори Весела Вацева - изпълнителен директор на Българската асоциация на регионалните медии и Милослав Йосифов - главен редактор на news.bg.

Причината за тази инициатива очевидно са предстоящите избори за депутати в ЕП и в българското народно събрание, обясни Теодор Дечев.

Една от болезнените и доста обидни за българската общественост теми е въпросът за продължаващата практика за „търгуване" на гласове.
Търговията с гласове се организира по различни технологии и с различни мащаби, но като цяло придобива все по-грозен и уродлив вид.

Уродливият облик на това явление има поне 3 изключително лоши ефекта, допълни Дечев.

  • Купуването на гласове деформира народния вот и драстично нарушава конституционно закрепеното право на равно гласоподаване в полза на кандидати, разполагащи със значителни финансови ресурси.
  • Купуването на гласове само по себе си представлява пране на мръсни пари. При търговията с гласове, очевидно НЕосчетоводени средства с неясен произход се изразходват за да бъдат трансформирани в политическо влияние, а от там и в „чисти" парични средства.
  • Купуването на гласове води до масови негативни нагласи към самия избирателен процес, който е в основата на демократичната политическа система. Търговията с гласове на практика подравя (при това забележимо) основите на конституционния строй в България.

При досегашната законодателна уредба, купуването на гласове беше най-опасно по време на изборите за местна власт, тъй като при изборите на кметове на общини и на населени места, дори и един глас може да се окаже от решаващо значение.

Пропорционалните системи за избор на народни представители и на евродепутати са относително по-малко чувствителни към търговията с гласове, но последните промени в Закона за избор на народни представители, променят в значителна степен положението, изтъкна Дечев.

Въвеждането на 31 едномандатни избирателни района, в които ще се извърши избор на народни представители по мажоритарна система с относително мнозинство (тоест изборът е в един тур и получилият най-голям брой гласове печели - "The winner takes it all"), рязко повишава риска от извращаване на изборните резултати поради търговия с гласове.

Ние желаем по някакъв начин да противодействаме, категорични са организаторите. Наистина да проведем една гражданската инициатива, която действително да допринесе по забележим начин за пресичането на престъплението купуване на гласове, заяви още Теодор Дечев.