СДС категорично протестира срещу хазартното и безотговорно поведение на българското правителство по време на преговорите с премиера на Руската федерация Владимир Путин.

Според сините с подписването на споразумението за нефтопровода „Южен поток" българското правителство обрече следващите поколения да плащат неизвестно колко и неизвестно докога за този проект.

Това е класически пример на необезпечен договор - като тези на тройната коалиция, срещу които именно ГЕРБ протестираше. Разликата обаче е в размера - правителството ангажира българските данъкоплатци да плащат неизвестно колко милиарда за изграждането на изцяло нови тръби. Чухме само евентуалните постъпления от транзитни такси, но не чухме нищо за разходите, заявяват от партията.

Според тях изявленията на руския премиер недвусмислено показаха, че има договорки за ускоряване на проекта АЕЦ „Белене". Настояваме министър-председателят Бойко Борисов публично да съобщи какво е договорено за АЕЦ „Белене", каква е окончателно договорената цена на проекта и откъде правителството ще намери пари за тази авантюра.

Посещението на Владимир Путин увеличи енергийната зависимост на България от Русия. Руските медии познаха в прогнозата си - България капитулира.

Няма намаляване на цените на газа, има само нови ангажименти за огромни разходи за българските данъкоплатци.