Тази нощ в Ню Йорк албанските представители на Косово отхвърлиха възможността да водят със сръбските ръководители разговори за статута на областта, като подчертаха, че ще искат от международната общност "да признае независимостта на Косово".

Днес трябваше да се състои първата директна среща на най-високо политическо ниво между представителите на Белград и Прищина, откакто тройката посредници на Контактната група ръководи преговорния процес за бъдещия статут на Косово.

Косовската делегация за започващите първи преки преговори в Ню Йорк със сръбските ръководители за статута на областта е водена от президента Фатмир Сейдиу.

Министрите на външните работи на шестчленната Контактна група за Косово изтъкнаха в съобщение след срещата си тази нощ в Ню Йорк, че се обявяват за намиране на решение чрез споразумение за статута на областта, което да бъде потвърдено от Съвета за сигурност на ООН.

По-рано премиерът на Сърбия Воислав Кощуница разговаря с американския заместник-държавен секретар Никълъс Бърнс, пред когото изрази готовността на Белград да даде на косовските албанци "статут на най-облагодетелствано малцинство" на света.

Той подчерта, че единственото условие на властите в Белград във връзка със статута на Косово е да не се поставя под въпрос териториалната цялост, т.е. държавните граници на Сърбия.

Президентът и премиерът на Сърбия Борис Тадич и Воислав Кощуница водят държавния преговорен екип на Сърбия, а президентът и премиерът на Косово Фатмир Сейдиу и Агим Чеку са начело на делегацията от Прищина.