Петима души са загинали, а четирима са ранени при инцидента между Израел и Ливан, съобщи newsru.com. Припомняме, израелските и ливанските войски се сблъскаха на границата между двете държави.

По-късно стана ясно, че екип на израелската гранична полиция е извършвал инженерна работа на неутралната територия между граничните заграждения и демаркационната линия, като е опитал да отсече дърво, намиращо се на ливанска територия.

Ливански военни са предупредили израелския екип да прекрати работата си и да напусне района, но войниците от еврейската държава останали на мястото си и по тях е бил открит огън.

В отговор израелската армия е обстрелвала цели в южен Ливан, а военен пост в района на престрелката е бил разрушен от израелски танк. Това е най-сериозният граничен инцидент за последните четири години.

В резултат на израелския обстрел са били убити трима военни и един журналист.От израелската армия съобщиха, че е загинал 45-годишният подполковник, който е командвал обстрелвания батальон. Освен него е ранен и един офицер.

Двете страни си прехвърлят вината за случилото се.

Президентът на Ливан Мишел Сюлейман и премиерът Саад Харири осъдиха „израелската агресия", докато от Тел Авив посочиха, че вината за престрелката е изцяло на ливанските сили. В подкрепа на тезата си, генерал-майор Гади Айзенрот от израелската армия представи на медиите аерофотоснимки на района на инцидента, показващи, че неговите войници са на приятелска територия в момента, когато по тях е открит огън.