Зърнопроизводители от Старозагорска област предприеха от днес предупредителни протестни действия, информира БНТ.

150 селскостопански машини преминаха по улиците на Стара Загора. Те изразяват несъгласието си, че не са получили нито стотинка заради природните бедствия това лято и настояват за доплащане на средства от Националния бюджет.

Зърнопроизводителите искат при второто четене на бюджет 2008 да бъдат гласувани 147 милиона лева, които да им бъдат изплатени като съфинансиране на парите от Европейския съюз и всеки един земеделски стопанин да получи от тези средства допълнително по 5 лева на декар.

"Това да помогне на колегите да бъдат по-конкурентно способни на страните-членки и производители в тези държави, тъй като те получават субсидия в размер на 60 лева, а ние, много добре знаете, Европейския съюз за първата година ни отпусна 14 лева", заяви Радослав Христов - член на Тракийския съюз.

Ако тези средства не бъдат гласувани, според зърнопроизводителите ще има проблем със закупуването на торове и препарати.

Днешният протест блокира за около час движението по улиците на Стара Загора. Зърнопроизводителите са категорични, че ако не бъдат гласувани средствата в бюджет 2008 протестите ще продължат с блокиране на пътя София-Бургас.

Припомняме, едночасов мирен протест проведоха вчера и зърнопроизводители от Хасковска област. Те настояха да получат допълнително заплащане за обработваната от тях земя.