Повърхностните наранявания на студента Илко Радев, който отговаря за убийството на своя съквартирант, може да са се получили и при отбрана, и при нападение.
Това гласи становището на вещото лице, което представи днес пред магистратите от Софийския градски съд заключението по своята медицинска експертиза.

Припомняме, че Радев е подведен под отговорност от българското законодателство за причиняване на смърт при превишаване пределите на неизбежната самоотбрана. В малките часове на нощта на 29 февруари 2012 г. в 23 блок на Студентски град Радев влиза във физически конфликт с двамата си съквартиранти - близнаците Марио и Мартин Данчеви, както и техен приятел. Трите момчета се прибират осезаемо почерпени, а Илко отказва да ги пусне в стаята в такова състояние. Следват викове, разправия, блъскане по вратата и бой, при който Радев отвръща на юмруците на трите момчета с нож и наръгва смъртоносно Марио.

Днес пред магистратите бе представено експертно становище, според което по тялото на Илко са намерени единствено повърхностни рани - две охлузвания по гърба с размер по 2 см и 8 см, както и няколко къси прорезни рани по ръцете. За вещото лице такива наранявания могат да се получат при опит за защита от предмет с остър ръб. Експертът обаче не изключи възможността прорезите по ръцете да са причинени и при атака, ако именно Радев е държал острия предмет и се е самонаранил при опит да нападне с него.

В хода на заседанието по искане на страните бяха предявени и веществени доказателства - дрехите и на Радев, и на убития Марио, които момчетата са носили през фаталната нощ. Родителите на починалия побързаха да напуснат залата преди съдията да отвори хартиените чували с дрехите, за да не станат свидетели на последвалия оглед. Магистратите под зоркото око на държавното обвинение и на защитата разгледаха обстойно всички части от облеклото на двете момчета, като намериха прорез по ръкава на якето на Марио, петна от кръв по тениската му, като такива имаше и по дънките на Радев.