Противоречива е информацията, идваща от района на миньорските протести край Гълъбово.

Днес там се стигна до сблъсъци между протестиращите миньори от Марица Изток и органите на реда.

Според данните от председателя на КТ "Подкрепа" в дружеството Генчо Генчев трима миньори са в тежко състояние, след като срещу тях бил използван сълзотворен газ от полицията.

Тримата обгазени миньори се намират в медицинския център в  Гълъбово.

На брифинг в ОДП Стара Загора обаче комисар Тончо Михайлов бе категоричен, че полицаите са спазили закона.

Той съобщи, че двама полицаи са пострадали при инцидента.
Двамата са настанени в болница, след като са удряни с дръжки на знамена в главата и в корема, което ги е принудило да използват спрей за самозащита "ГАЗ CF5005".

Един от протестиращите - К.К. (46) от Млекарево,  Сливенска област е започнал да отправя обиди към полицай Васил Василев от ОДП - Стара Загора и му нанесъл удари с дръжка на знаме в областта на корема.
В резултат на това  дръжката е счупена в корема на полицейския служител.

Използвани са физическа сила и помощни средства за извеждане на нарушителя от групата на протестиращите, съобщава още комисар Михайлов.

При поставянето на белезници, нападателят е оказал съпротива и неколкократно е ударил главата си в асфалта. 
Друг полицай от кордона  - Динко Йорданов от РПУ - Раднево, е ударен с дръжка на знаме в областта на окото.
На двамата ранени служители и на К.К. е оказана амбулаторна медицинска помощ.

След многократно отправяни призиви, протестиращите са останали на паркинга, където са прочели исканията си, като по този начин не се е стигнало до блокира на пътя Русе - Свиленград.

От МВР припомнят, че за неизпълнение на полицейско разпореждане и оказване на съпротива законът предвижда служителите на реда да използват сила и помощни средства за охрана и възстановяване на обществения ред.

Комисар Михайлов уточнява, че действията на полицията са били в изпълнение на заповедта на кмета на община Гълъбово и с цел недопускане на предпоставки за пътнотранспортни произшествия и осигуряване нормалния трафик на автомобили по международния път, е организиран полицейски кордон за предотвратяване на незаконното блокиране на международния път.

Според синдикалиста от "Подкрепа" пострадалият миньор е ударен с палка по главата.

Заради действията на полицията протестиращите поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Миньорите са имали първоначално разрешение от кмета на Гълъбово за протеста, но не и за блокиране на пътя, като междувременно вчера кметът е забранил и протеста.

КНСБ и КТ „Подкрепа" разполагат с видеозапис на събитията и ще информират Европейската конфедерация на профсъюзите и Международната организация на труда за днешното полицейско насилие срещу протестиращите миньори в комплекса „Мариц изток".

Това заяви пред БНР Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ и председател на Националния стачен комитет на синдиката.
Според него за днешната ескалация на напрежението и за насилието са виновни управляващите, които отказват диалог с протестиращите.

След днешния инцидент миньорите са категорични, че трябва да премине към ефективна стачка и от утре започват процедурата по обявяването й.
„Нека министрите се качат на багерите и да спасят енергийната система от разпад", заяви Валентин Никифоров.

Миньорите настояват за промяна в Закона за корпоративното  подоходно облагане, което да разреши социалните им разходи като дрехи, храна, премии за празници, аванс срещу отпуск, да не се  облагат с ДОД.