Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са се споразумели за формулата за замяната на слабообогатен уран за обогатен на 20 % зад граница, остава да бъдат съгласувани само детайлите - времето на размяната, мястото и количеството.

Това заяви пред журналисти министърът на външните работи на Иран Манушехр Моттаки след срещата си с руския му колега Сергей Лавров в Мюнхен, предаде РИА Новости.

„Най-важното е, че и двете страни признават формулата за размяна на горивото", коментира Моттаки.

Оставащите детайли бяха определени като „три ключови елемента" от формулата за обмен на ядрено гориво, която би позволила гарантирането на мирния характер на иранската ядрена програма.

„За обогатяването на уран до 20 % е необходимо време, с това са съгласни и нашите колеги в преговорите", отбеляза Моттаки, допълвайки, че вероятно ще са нужни пет-шест месеца за произвеждането на такъв уран в чужбина, но страната му е готова да изчака завършването на цялата необходима подготовка.

По отношение на страните, които могат да обогатяват уран за Иран, Мотаки не даде конкретен отговор, но заяви че един от вариантите е "обогатяване под наблюдение на МААЕ".

Количеството на обменяното гориво ще зависи от потребностите на Иран , каза още министърът.