Намереното в насипа на Голямата Свещарска могила, известна и като Омуртаговата, златно съкровище беше официално представено пред медиите в Националния археологически музей.

Подробности за ценната находка бяха дадени от доц. д-р Диана Гергова, ръководител на археологическия екип, директора на археологическия институт с музей към БАН Людмил Вагалински, проф. Ивелин Кулев от Софийския университет и други експерти, участвали в работите около откриването и реставрирането на съкровището.

За съжаление изключително лошото озвучаване на събитието попречи на много от присъстващите журналисти и гости да чуят обясненията на специалистите за находката.

На своеобразна втора „пресконференция", дадена по-късно за медиите, доц. Гергова обясни, че съкровището датира към края на IV - началото на III век пр. Христа.

По време на разкопките археолозите са попаднали на дървено сандъче, в което са били положени две групи златни предмети.
Едната група са фантастичните женски накити, сред които златна диадема, четири многоспирални златни гривни и един великолепен пръстен с образа на Ерос, с много висок релеф, разясни тя.
Д-р Гергова посочи, че в момента специалистите продължават активно работата по находката, пресява се пръстта и продължават да се откриват множество миниатюрни златни нишки. Те са свидетелство, че накитите са били покрити със златотъкана фина материя.

Втората група от находката включва апликация към конска сбруя, множество женски апликации и златни копчета.

Съкровището е било поставено като дар към боговете в процеса на насипване на могилата, която вероятно е свързана с погребението на гетския владетел Котела, поясни още ръководителят на разкопките. Това безспорно е знак за ритуалите, които са извършвали гетите, за да позволят на техния владетел да се обезсмърти.

За Котела знаем, че той е бил съюзник на Филип II Македонски във воините срещу скитите и му е дал за съпруга една от своите дъщери, разказа още Гергова.

С окончателното насипване на могилата той се слива с вечното, допълни тя.
Тази най-висока могила е била издигната, за да се каже - ето тук е центърът на духовното и политическото средище на гетите, подчерта специалистът.

Доц. Диана Гергова използва момента, за да изтъкне изключително дългото забавяне на финансирането на разкопките от страна на държавата и да благодари специално на „Главболгарстрой" за оказаната от тях помощ чрез техника.

С откритията си ние археолозите можем да генерираме огромни средства. Парадоксът е, че никой не е предвидил задължително реинвестиране, за да можем да продължим спокойно своя труд, коментира тя.

Години наред трябваше да пиша писма и най-накрая тази година Министерство на културата отпусна 12 000 лв. за проучвания на източния могилен некропол, но това не беше достатъчно за проучването на Голямата Омуртагова могила, допълни тя. Именно с помощта на частното спонсорството работите са приключили успешно.

Трябва ни по-рационална, по-проста система на финансиране на проучванията. Прекалено голямата бюрокрация просто пречи да се върши ефективно нашата работа, изтъкна Гергова.

На въпрос на news.bg дали в района на разкопките са нанесени щети от иманяри, доц. д-р Диана Гергова обясни, че за съжаление подобни посегателства са изключително чести. Иманярските набези нанасят огромни щети. Тази година моето огорчение беше огромно, защото една малка могила, която се намира покрай шосето и принадлежи към некропола на гетите, е разбита посред бял ден в студа, съобщи тя.

Иманярите са изкопали дълбок кладенец и са се опитали да влязат навътре в гробното съоръжение. За щастие, бяха се изплашили и са напуснали обекта, но не са задържани. Моето огорчение беше, че дори за тези спасителни разкопки ми бяха обещани средства, които не получих, допълни Гергова.

Все пак тя е успяла да осъществи минималната работа по обекта благодарение на доброволци, които са открили и спасили някои от находките в могилата почти изцяло на свои разноски.

В големите резервати задължително трябва да има една адекватна защита на обектите, категорична бе Гергова. Проблемът е, че при нас има толкова голяма разруха именно заради иманярските набези, че ние просто вече се опитваме да спасяваме и да получаваме частичка от информацията, която можехме да получим при една нормална работа, изтъкна още археологът.

Конкретно за разкопките в Голямата Свещарска могила, които скоро ще бъдат спрени заради наближаваща зима, стана ясно, че лично премиерът Борисов вчера е изпратил SMS от чужбина на доц. Гергова, с който я е уверил, че охраната на обекта ще бъде гарантирана.