ВМРО ще участва в шествието „Равни права, равни задължения" в отговор на покана на организаторите за подкрепа. Шествието е протест срещу безнаказаната циганска престъпност. То започва в 12.00 ч. от пилоните до НДК и ще бъде водено от роднини и близки на убития Борислав Райнов.

От ВМРО са убедени, че ако държавата не започне да полага целенасочени и продължителни усилия за социализация на циганите у нас, проблемът скоро ще започне да се възприема като етнически. Тогава съществуващото сега напрежение между квартали, вече ще бъде етническо напрежение, а въпросът ще е: „ние или те".

ВМРО открива приемна в сградата си на „Пиротска" 5, в която пострадали от циганската престъпност могат да получат правен съвет и съдействие. Данните и предложенията ще бъдат обобщени и предложени на всички компетентни български институции.

ВМРО отдавна събира информация за случаи на циганския произвол и предлага конкретни решения. Само в последния месец предложихме две решения: на проблема с циганските сметки за вода в Сливен, и с т. нар. виетнамски общежития в София.

Поредица от случаи в последния месец откриха най-уродливото лице на този проблем. По темата съществува обществено лицемерие и съзнателен отказ от назоваване на действителността с истинските й имена. А проблем има - и той вече не е битов, не е съседски, не е личностен. Не е дори и само криминален, съобщават от пресцентъра на ВМРО.