По покана на китайската страна след три седмици изпращаме наши трима представители, за да презентират условията за туризъм в България", съобщи вицепремиерът Даниела Бобева, която придружава премиера Орешарски в Китай.

Тя подчерта, че ще има специална стратегия за привличане на китайски туристи. „Премиерът покани бизнес делегация да разгледа нашите предложения за проекти и условията за инвестиции, като помоли китайския премиер да насърчи големите компании да направят такова посещение.

Това, което китайският премиер Къцян подчерта е, че България трябва да прояви гъвкавост по отношение на инвестициите и равнопоставеност", добави Бобева. По думите й, възможно най-скоро ще бъде свикана и Смесената комисия.

По време на краткия престой на премиера в Казахстан вчера и срещата му на летището с директора на дирекция „Европа" в Министерството на външните работи на Казахстан беше договорено също да се свика Смесената комисия, която не е заседавала от 2003 г.
„В рамките на Смесената комисия ще се предвидят мерки за разширяване на търговията с Казахстан", отбеляза вицепремиерът Бобева.

Обсъдени са също така възможностите за сътрудничество в областта на образованието и насърчаването на казахстански студенти да се обучават в България. „Във връзка с домакинството на Казахстан на Експо през 2017 г. поставих въпроса за евентуално участие на български фирми в изграждането на съоръженията за форума", подчерта вицепремиерът Даниела Бобева.