Лидерът на Демократи за Силна България Иван Костов заяви, че има сериозни възможности да се избегне данъкът върху лихвите по депозитите. Пред радио Дарик Костов посочи, че е невъзможно сравнението с Европа, когато става въпрос за данъчно облагана и още повече когато става въпрос за доходи.

По думите му големите вложители ще намерят финансови деривати, с които да избегнат данъка. Освен това не се облага доходът от земя, не се облага доходът от държавни ценни книжа, от хазарт. Има сериозни възможности да се заобиколи данъкът. Справедливо ли е да се облагат детските вложения, попита риторично Костов.

Той се възпротиви на данъка и по друга причина. По думите му така НАП разкрива данъчна тайна за вложителите.

Костов посочи, че изхожда от макроикономическата ситуация в страната. В България има висок процент спестявания по отношение на БВП, но България е в много лошо състояние на натрупани капиталови вложения, изтъкна лидерът на ДСБ и добави, че когато е толкова малък капиталът на човек на населението, не може още да го свиваш.

В България трябва да се позволи да се натрупват спестявания. Друго, чуждите инвестиции оттичат от България. Кой ще замести чуждите инвестиции, единствено спестяванията на българите могат да ги заменят, е мнението на синия лидер. Този данък намалява единствените ресурси, с които банките да кредитират инвестиции. Това, според Костов, ще охлади икономическата перспектива на страната.

Костов посочи също, че ДСБ и Синята коалиция напълно са оттеглили подкрепата си за правителството на Бойко Борисов.

„Ние сме категорична опозиция на тях, ние сме против всичко, което убива перспективите на малкия и среден бизнес, ние сме против олигарсите и монополите. Когато не се воюва с монополистите, монополистите изнасят всички пари навън от страната. За това се води война за конкуренция, затова се смазват монополите.

Забравихме тези неща, а това е основният начин за източване на силата на българската икономика, каза Иван Костов. Монополите в момента са проникнали в силните места на икономиката - лекарства, горива, храни, изброи той. Човекът е затворен от монополите, трябва да плаща високи цени. „Как да бъда аз човекът, който ще подкрепи каквото и да е от правителството на Борисов", попита Костов.