БСП внесе в деловодството на НС проект за изменение на Закона за автомобилните превози, които значително ще облекчат таксиметровия бранш за сметка на сигурността на пътниците.

Петър Мутафчиев обясни, че целта на внесените текствое е да премахнат забраните по отношение на старите коли, ползвани за таксиметрови услуги. В закона досега имаше ограничения, че автомобил може да се ползва за таксиметрови превози, докато достигне 10 години експлоатация.

Ние предлагаме тази възраст да бъде увеличена от 10 на 15 години, обясни депутатът и допълни, че се предлага отпадане на ограничението автомобил втора ръка да не може да бъде регистриран като таксиметров, ако е по-стар от 5 години. Ние предлагаме тази възраст да бъде увеличена на 8 години, поясни Мутафчиев.

С предложенията се дава възможност администрациите на общините сами да определят тавана на таксиметровите услуги, както и долната граница на тарифите. Социалистите подготвят и допълнителни разпоредби, които се отнасят до подзаконовата нормативна база в сферата.

Попитан дали ще има парламент, за да минат тези промени, народният представител заяви, че ще има.
Самият факт, че правим тези предложения, въпреки невъзможността днес да се заседава, означава, че продължаваме своята работа, допълни той.

Това не се случва за първи път, припомни Мутафчиев, като нарече абсурдни твърденията на опозицията, че цялата отговорност за кворума е на управляващото мнозинство.