Младежи с маски на Георги Първанов, Румен Петков, Румен Овчаров и Сергей Станишев събираха средства за изграждането на АЕЦ „Белене". Акцията е част от кампанията за гласуване с „Не" на референдума.

По-късно стана ясно, че флашмобът, организиран от хората на Мария Капон е събрал 5 лв. и 5 ст. за построяване на АЕЦ-а.

Млади социалисти също се включиха в акцията като дариха свещи на опонентите си, защото „ако я няма „Белене", ще сме на свещи".

Акцията привлече вниманието на депутатите.
Мартин Димитров и Иван Иванов от Синята коалиция дариха средства. Димитров даде 5 стотинки, а Иванов цели 5 лева, защото както той се изрази, знаел, че заради втората АЕЦ НЕК ще фалира.

Младежите срещу АЕЦ „Белене" обясниха, че са силно притеснени от неяснотата около сумата, която ще ни струва втората АЕЦ. Те са категорични, че България трябва да развива ядрената си енергетика, но по един интелигентен начин.

„Ние не сме срещу ядрената енергетика, ние сме против „Белене", подчерта Анатоли Асенов, който влезе в ролята на Румен Овчаров. „Проектът Белене е прогнил от всякъде", допълни той.
Ние сме за развитие на ядрената енергетика в България, но по един интелигентен начин, например с изграждането на нови блокове на АЕЦ „Козлодуй", ако това е икономически обосновано", подчерта Асенов.

„Гърция от много по-малко фалира", обясни пред младежите Мартин Димитров. Той бе категоричен, че ако допуснем строителството на АЕЦ „Белене", България ще фалира.
Капиталните разходи в бюджета за тази година са 1 милиард лева, припомни Мартин Димитров, пояснявайки, че цената на втората АЕЦ е 22 милиарда лева, което се равнява едва ли не на капиталови разходи за 20 години напред.

Хората, които са довели страната до две катастрофи - Лукановата криза и Виденовата зима, искат да строят втора АЕЦ и да фалират страната, според Иван Иванов. Ако се тръгне към строителството на АЕЦ „Белене", това ще бъде третата национална катастрофа, смята той. Хората трябва да си спомнят как се редихана опашки, допълни синият депутат. С парите за АЕЦ „Белене", по думите на Иван Иванов, страната ни може да изгради цялостната си инфраструктура и да бъде енергийно ефективна.