Три основни аспекта на кризисната ситуация в Украйна е обсъдил Националния щаб за мониторинг на обстановката там. По предложение на силовия министър Цветлин Йовчев са обсъдени сигурността на критичните инфраструктури в Украйна, рисковете от възникване на засилен миграционен натиск към страните от Европейския съюз, включително и към България, и възможностите за разширяване на въоръжения конфликт и въвличането на трети държави в него.

На заседанието са набелязани конкретни задачи и мерки за изпълнение от всички институции, които са ангажирани с кризата в Украйна, съобщават от пресцентъра на МВР.

Националният щаб за мониторинг на обстановката в Украйна заседава под ръководството на МВР-шефа, който го и свика. В заседанието са участвали заместник-ръководителят на щаба и председател на ДАНС Владимир Писанчев, главсекът на Светлозар Лазаров, ръководителите на специални служби, представители на министерства, държавни агенции, директорите на главните дирекции „Национална полиция", „Пожарна безопасност и защита на населението" и „Гранична полиция" в МВР и ръководители на други структури.