Със 134 гласа „за", нито един „против" и нито един „въздържал се" парламентът прие декларация, която решително се противопоставя на неуважителното отношение на депутатите Сергей Станишев и Ахмед Доган, системно проявявано от тях чрез незачитане и неизпълнение на задълженията си.

Повод за декларацията е системното отсъствие от пленарни заседания на Станишев и Доган.

„Това тяхно поведение започна и продължава и в 41-вото Народно събрание, в което са участвали на пленарни заседания само по няколко пъти и нито веднъж в работата на парламентарните комисии", се изтъква в декларацията.

„Няма съмнение, че народните представители Сергей Станишев и Ахмед Доган с неуважителното си отношение към парламентаризма оронват авторитета на институцията Народно събрание", се посочва още в декларацията.

Гласуването й стана в отсъствието на депутатите от ДПС и БСП, които раздразнени от включването в дневния ред на такава точка напуснаха залата. В първоначалния вариант на декларацията се предлагаше парламентът да осъди поведението на двамата депутати.

Депутатите от левицата и ДПС напуснаха пленарната зала в знак на протест. След упорити възражения от страна на левицата точката влезе в дневния ред и проектът на декларацията бе представен от Десислав Чуколов от „Атака".

„Отсъствията от пленарните заседания на депутатите Станишев и Доган показват скандално незачитане на техните задължения и отговорности", изтъкна Чуколов.

„Парламентът ще пази авторитета си и решително се противопоставя на неуважителното поведение на Сергей Станишев и Ахмед Доган", се казва в проекта за декларация.

Ангел Найденов от Коалиция за България изрази категорично несъгласие и заяви, че включването на такава точка в дневния ред е пренебрегване на правилата и процедурите.

По думите му това е погазване на демокрацията, тъй като самата демокрация са правилата и процедурите.

Найденов изтъкна, че декларацията е внесена днес сутринта и не е разпределена на комисия. Той упрекна вносителите, че си присвояват правото да осъждат и оценяват действията на народни представители.

Включването на декларацията в дневния ред и самата декларация според Найденов е политическа репресия.

От страна на ГЕРБ Искра Фидосова изтъкна, че се погазват правилата на парламента от Станишев и Доган, които са избрани за народни представители и като такива имат задължения и отговорности. Тя посъветва депутатите от Коалиция за България да си прочетат правилника.

В кулоарите на парламента остро несъгласие с декларацията и включването й в дневния ред изрази и Лютви Местан от ДПС.

Той каза, че това е опит парламентът да бъде превърнат в конвент. Внасянето, включването в дневния ред и приемането на такава декларация според него е проява на обикновен реваншизъм.

Иван Костов предложи прецизиране на текста на декларацията като обърна внимание, че парламентът не може да осъжда, осъжда съдът. Той предложи Станишев и Доган да бъдат остро порицани за поведението им на народни представители. Костов отбеляза и че народният представител няма конституционно задължение да присъства в залата.

Красимир Велчев от ГЕРБ каза, че тази декларация трябва да стане модел за поведение. „Не може в кризата да искаме фирми и институции да работят, а ние да не работим", заяви той.