Европейският съюз и страните от Африка приеха на среща на високо равнище в Малта съвместен План за действие за борба с миграционната криза, съобщават световни агенции.

Лидерите одобриха фонд с 1,8 милиарда евро, който трябва да помогне за овладяване на безпрецедентната мигрантска криза, заливаща Европа.

Планът, който незабавно беше атакуван от президента на Сенегал Маки Сал, включва неясни разпоредби за ускоряване репатрирането на мигранти, които не са успели да получат бежански статут, а също така се ограничават възможностите за легална миграция.

Туск: Европа се „надпреварва с времето", за да спаси Шенгенската зона
Още...

Парите ще бъдат внесени в „Извънреден доверителен фонд" на ЕС, председателстван от Европейската комисия, който ще предостави финанси за проекти, целящи изкореняване на причините за миграционния натиск, включително борба с бедността, спиране на конфликтите, репресивно управление и разрешаване на проблемите, свързани с безопасността.

Парите ще дойдат от общия бюджет на ЕС и всяка страна членка ще допринесе със свои средства. България участва във фонда с 50 000 евро.

Обаче до момента страните са отпуснали само 78,2 милиона евро.

Съвместният План за действие беше одобрен в края на двудневна среща в Малта, въпреки опасенията сред някои африкански правителства, че Европа се затваря като крепост и се опитва да преувеличи проблема.

Африканците наброяват около 140 хиляди от близо 800 хиляди мигранти, които са пристигнали в ЕС през Средиземно море през тази година. Далеч повече са новопристигналите от Сирия и други части от Близкия изток през Турция и Гърция.

Опитите за намаляване на потока от мигранти ще доминира на отделна среща на евролидерите във Валета днес следобед, която също е с фокус подобряване на сътрудничеството с Турция по проблема с прииждащите мигранти.

Президентът на Сенегал заяви, че споразумението с ЕС не предлага нищо освен пари, необходими за разрешаване на африкански проблеми и обвини европейците, че обръщат много внимание на репатрирането на нелегални мигранти - може би заради общественото мнение.

По думите му този въпрос вече е заложен в съществуващите споразумения между ЕС и африканските държави.

Мисля, че има също фундаментален, философски въпрос: не можете да настоявате африканци да бъдат репатрирани, докато приветствате сирийци и други. Броят на африканците, които мигрират към Европа, не е толкова голям колкото хората смятат, поясни той.

Планът за действие е изграден около пет приоритета: инвестиране в развитие и намаляване на бедността; легална миграция и мобилност; защита и убежище; превенция и борба с незаконната миграция, трафика на хора и репатриране и реинтеграция.

Африка и ЕС също приеха политическа декларация.