Наводненията в Източна Словакия вземат все по-застрашителни мащаби, като особено драматична е ситуацията в окръг Кошице, където са загинали трима души, предаде ИТАР-ТАСС.

От няколко населени места в окръга днес бяха евакуирани 1500 жители, съобщили по телефона пред агенцията от местно кметство.

Една десета от територията на Словакия е наводнена. Хидросъоръженията не могат да се справят с напора на водата в реките и водоемите. Десетки пътища са под вода.

Въпреки че през последните дни времето значително се подобри и проливните дъждове спряха, нивото на водата в река Хорнад, която минава през Кошице, се покачва.

Ситуацията в районите, оказали се в зоната на бедствието, беше разгледана на извънредно заседание на словашкото правителство под ръководството на премиера Роберт Фицо. Министрите решиха да отпуснат 25 млн. евро помощ за пострадалите.

Общинските и спасителните служби полагат максимум усилия за преодоляване на щетите от наводненията.

Спасителните служби в Чехия и Словакия са в повишена готовност, допълва ИТАР-ТАСС.

Хиляди унгарци бяха евакуирани от домовете си заради нови наводнения в страната, предаде агенция ДПА. Въпреки отслабването на валежите през последната нощ в североизточните райони на Унгария няколко реки се очаква да повишат рекордно нивото си, съобщи за агенция МТИ координаторът за борба с бедствия в района Чаба Чонт.

В Унгария близо хиляда войници са изпратени да подсилват загражденията срещу наводнения.