Диалогът за заплатите в съдебната система продължава. Това обяви пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, по чиято инициатива се проведе среща между представители на изпълнителната и на съдебната власт.

Шефът на ВКС, главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на правосъдието - Христо Иванов, и на финансите - Владислав Горанов, седнаха на една маса и близо час и половина обсъждаха въпроса за възнагражденията на съдии и съдебни служители.

„Убеден съм, че темата е отворена, предстоят още срещи", заяви Панов, който даде изявление пред медиите във връзка с проведения разговор. Оптимизиране на бюджета на съдебната система трябва да бъде направено, а според Панов има и ресурси за това.

Стана ясно, че диалогът продължава още днес - в 14.30 ч., когато Лозан Панов ще присъства на среща с представители на ВСС, за да обсъдят по-конкретно всичко, което може да бъде направено.

От писмото на финансовия министър Панов виждал няколко теми, които могат да бъдат обсъдени с ВСС - например за съдебната карта. „Темата може да бъде дискутирана и в кратко време да бъдат взети подходящите мерки, така че това състояние да бъде преодоляно", посочи шефът на ВКС.

Закриването на съдилища също е сред въпросите, които ще бъдат дискутирани с кадровиците. „Социализмът в съдебната система е нещо, с което всички заедно трябва да се преборим", категоричен е Панов.

Според Панов всички въпроси за съдебната реформа няма как да не са обвързани с темата за увеличаването на заплатите. „Всички сме заинтересовани съдебната система наистина да демонстрира воля за промяна", изтъкна той.
По думите на Панов категоричен отказ за пари не е прозвучал от страна на финансист номер 1.

Личното мнение на Панов е, че решението на ВСС за увеличаване на заплатите на магистратите не трябва да бъде преразгледано. Изразената позицията на Горанов била същата, както и в писмото му. Затова било важно днес да бъдат чути аргументите на финансовия министър.

В това състояние на държавата очевидно и ВСС трябвало да извърви много стъпки. Имало достатъчно възможности и ресурси, които според Панов могат да бъдат оптимизирани, за да се стигне до решение.

Темата „съдебна карта" не е от днес за утре и трудно ще се реализира в рамките на две седмици, подчерта шефът на ВКС. Натоварването на съдиите, назначаването в съдебната система също са сред темите, които трябва да бъдат решени.

Панов е убеден, че съвместните срещи на ниво експерти между финансовия министър и ВСС ще доведат до резултат и няколко пъти повтори, че диалогът продължава.
Шефът на ВКС обаче бе категоричен, че реформата, свързана с конституционните промени и Закона за съдебната власт, трябва да продължи и фокусът не бива да се измества върху темата за възнагражденията.

Заплатите на магистратите обаче също били важен въпрос, тъй като са свързани и с независимостта, сигурността на всеки магистрат, който си върши съвестно работата. „Един магистрат който получава възнаграждение 1600-1800 лв., не дай, Боже да съди някой, който кара автомобил на цената на тригодишната му заплата", даде за пример Панов.

Попитан чия е вината да се стигне дотук, той изтъка, че му е трудно да говори за вини като наказателен съдия. Когато се загуби диалогът с институциите, очевидно в този момент отлита и разумът, изтъкна председателят на ВКС.