• Часът на истината за столичните ДСБ е 14.00 часа, в петък 

От 6000 души, софиянци, регистрирани като членове на ДСБ, зависи каква ще е позицията на ръководството на партията по отношение на оттеглянето на иска за свалянето на столичния кмет.

С каквото и решение да излязат от столичната организация на ДСБ, ръководството ще го подкрепи, подчерта лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването „Тази сутрин" по bTV.

По думите му възможностите да се засили подкрепата към Беронов не са изчерпани, а тепърва предстоят.
Причината да се преразгледа случая с иска е желанието на Беронов и настояването на СДС и Земеделския народен съюз, уточни още Костов.

Той обаче добави, че не бива Бойко Борисов да бъде насърчаван да се заблуждава, тъй като той не е нито противник, нито партньор.

От друга страна Костов подчерта, че от партията му няма да приемат ескалация на претенциите към тях и ако се появяват други искания, ДСБ ще ги отхвърли като неоснователни.

„Казах го на Беронов, и на СДС - че всеки, който си позволи да предяви нови претенции, ще се натовари с отговорността да взриви дясната кандидатура.
Дребно изнудване не бива да се позволява в политиката," подчерта лидерът на тъмносините.

По думите на Костов, ако има още искания, ще стане ясно, че между СДС и ГЕРБ има договорки.

Той добави и че първите срещи на Беронов със симпатизанти са показали, че той е издръжлив, че има харизма и че събира много ентусиазирани хора.

По отношение на личните нападки на Бойко Борисов, че Костов се е облагодетелствал с имоти в столицата, Костов даде срок от един месец, в който кметът да събере факти, че лидерът на ДСБ или някой от семейството му е ощетил столична община дори с един имот. Ако подобни данни бъдат представени, Костов обеща да слезе завинаги от политическата сцена.
Ако обаче факти не бъдат намерени, Костов ще очаква Борисов да му се извини.
В същото време бившият премиер ще предостави документи, с които столична община е ощетила семейството на съпругата му.

Помолен да коментира изказването на Петър Стоянов, че „проектът на Иван Костов да бъде хегемон в дясното се провали", лидерът на ДСБ заяви, че многократно е заявявал, че споровете в десницата не трябва да бъдат решавани по време на избори, а в друго време.
"Въпросът кой е хегемон ще бъде решен на следващите парламентарни избори," уточни още Костов.

Той подчерта, че сега предстои всички, които подкрепят Беронов, да излязат заедно, за да се знае, че подкрепата е дадена от сърце.
Костов обаче припомни, че когато Симеон Сакскобургготски е излязъл да гласува в подкрепа на Петър Стоянов на миналите президентски избори, „другите си отидоха да си гласуват за Георги Първанов".
По думите му на една част от избирателите не може да се влияе без много силни аргументи, а за друга част  - гласовете на популярните лица имат много малка стойност.

Костов обаче бе категоричен, че ще е престъпление за кампанията, ако се изпуснат нарочно дори 2% от избирателите.
„Борим се за всеки човек", категоричен бе лидерът на ДСБ.