Британски изтребители „Тайфун" са прехванали два руски далекобойни бомбардировача Ту-95 (Мечок), които са прелитали близо до въздушното пространство на Великобритания, съобщава британското военно министерство, цитирано от Ройтерс.

Руските самолети са засечени над Английския канал в сряда и британските изтребители са били вдигнати по тревога от военновъздушната база Lossiemouth в Шотландия и Coningsby в Източна Англия, допълва ведомството.

„Руските самолети бяха ескортирани от изтребители до напускане на британската зона на интерес. Руски самолет не е навлизал в британското въздушно пространство", поясняват от министерството.

Миналата година НАТО прихвана повече от 100 пъти руски самолети, което е три пъти повече от 2013 година на фона на напрежението между Запада и Москва заради Украйна.

Експерт заяви, че инцидентът е необичаен и може да е свързан със започналото съдебно изслушване на свидетели по случая със загиналия бивш руски шпионин Александър Литвиненко.

Обикновено руски бомбардировач минава покрай Норвегия и слиза към Северно море. Може да са пробвали реакцията на британските ВВС на юг. Прелитането на военен самолет до въздушното пространство на друга страна сигнализира за неодобрение или агресия, поясни експертът.