Екипи на EVN Bulgaria разкриха кражби на 4,139 млн. квтч. електроенергия през 2009 г.

Общият размер на допълнително начислената енергия вследствие на извършените проверки и констатираните нарушения е на стойност над 600 000 лв, съобщава пресцентърът на елразпределителя.

През 2009 г. експертни групи на EVN Bulgaria са извършили серия от инспекции за коректно използване на електроенергията на цялата територия на захранване от дружеството в Югоизточна България.

Проверките са обхванали общо 20 580 обекта на битови и на стопански клиенти.

Специалисти от дружеството са проверили трафопостове, електромери, часовникови превключватели, начини и схеми на свързване към разпределителната мрежа на EVN Bulgaria.

Резултатите показват, че в 619 случая са налице отклонения или нарушения на Закона за енергетиката и утвърдените от ДКЕВР Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия.

EVN Bulgaria предупреждава, че и през 2010 година ще предприеме серия от постоянни проверки на цялата територия на дружеството в Югоизточна България, които ще се извършват от специално обучени сътрудници на дружеството.

Всеки КЕЦ е оборудван с апаратура - еталонни електромери, с които на място се проверяват клиентските съоръжения, без да се налага прекъсване на електрозахранването.

Използвани са и специални уреди за проверка изправността на средствата за търговско измерване.

EVN призовават клиентите да подават сигнали за некоректните действия - при гарантирана анонимност - на номер: 0700 1 7777.