Австрийската страна днес потвърди намеренията си да инвестира в находището „Хан Аспарух", където в момента се провеждат проучвателни процедури за намиране на природен газ и нефт. Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев по време на българо-австрийски бизнес форум, организиран с участието на Българската търговско-промишлена палата. На събитието присъства и президентът на Австрия Хайнц Фишер, който е на двудневно официално посещение у нас.

Припомняме, че френската компания Total, австрийската OMV и испанската Repsol, получиха концесията на блока „Хан Аспарух" през 2012 г., като от тази зона се очаква да има залежи от над 100 млрд. куб. м газ.

Пред форума Плевнелиев заяви, че трите компании са готови да инвестират над 1.5 млрд. евро в разработването на това находище. Той каза, че от откриването на търговски залежи ще спечелят най-вече „нашите деца".

Президентът заяви, че страната ни трябва да сподели този газ със своите европейски партньори и това може да стане по тръбопровода „Южен поток". По думите на държавния глава, за да се случи обаче „Южен поток", той трябва да отговаря на всичките европейски изисквания, които гарантират достъп и на трети страни до тръбата.

„Руската" тема присъства отново в речта на Плевнелиев, когато той представи страната ни пред австрийския бизнес като входна врата към руския пазар.

Само след няколко месеца София и един от най-големите мегаполиси в света - Истанбул ще бъдат свързани с магистрала. След няколко години страната ни буквално ще граничи с най-голямото летище в света, което също ще бъде изградено в най-големия турски град, похвали още страната ни Плевнелиев.

Той изрази своята висока оценка за австрийските инвестиции у нас, като посочи, че те възлизат на над 6 млрд. евро и са реализирани от над 400 компании. Холандия също има инвестиции за над 6 млрд. евро, но половината от тях са в едно предприятие - „Лукойл" (собствеността на родната рафинерия се държи от холандско дружество на руския петролен гигант).

Президентът се зарече пред представители на австрийския и европейския бизнес корпоративният данък у нас да остане на настоящото си ниво (10% бел. ред.).
Плевнелиев на няколко пъти спомена имената на „Телеком Австрия", ЕВН, OMV и Билла като пример на отличните търговски взаимоотношения между България и Австрия. Той посочи, че тези компании работят добре и професионално у нас.

Пред българо-австрийските бизнес лидери Плевнелиев заяви, че страната ни трябва да върви с уверени крачки към въвеждането на дуалната система в образованието, която позволява учениците от професионалните гимназии да трупат реален опит в работещи предприятия. В тази област ние може да се учим от най-добрите - Германия, Швейцария, Австрия, каза още държавният глава

Той посочи, че през следващия програмен период на ЕС на страната й предстои реализирането на големи инфраструктурни проекти и покани австрийския бизнес да участва в тях. Като пример за такива обекти беше посочено изграждането на 15-километровия тунел в Кресненското дефиле, като съоръжението е част от автомагистрала  „Марица".

Политическата култура и икономическата политика бяха в основата на речта, която президентът на Австрия Хайнц Фишер изнесе пред форума. Той заяви, че в момента в Австрия има тон на политическа стабилност и приемственост. Това се доказва от факта, че през последните 8 години не е имало нито едни предсрочни парламентарни избори.
Фишер заяви, че тази политическа стабилност не е дошла лесно. Тя дойде след като бяха научени уроците от Първата австрийска държава (периодът между двете световни войни). Тогава вследствие на огромното политическо противопоставяне, Австрия завърши недобре. В периода след Втората световна война някой от най-важните уроци от това бяха научени.

Връзката между икономика и политика Фишер онагледи с известната австрийска поговорка, според която стопанинът е длъжен да заведе конете си до реката, но те сами трябва да решат дали да пият от нея. Това в реалността означава, държавата да създаде всички предпоставки (законова рамка, достъп до инвестиции др.) за бизнеса, а той от своя страна сам да реши как да подходи към клиентите и партньорите си.

Пред австрийския президент и пред форума Плевнелиев заяви още, че българските политици трябва да се поучат от коалиционната култура в Австрия и можем да стигнем по-далеч. За това трябва да се постигне едно ново ниво на разбирателство, политически тон и стабилност.

По-късно пред журналисти президентът коментира, че за него решението за съставяне на правителство минава през ясна програма. Тази програма трябва да е публична и да се знае коя партия, коя част от нея подкрепя. В нея по месеци трябва да има конкретни срокове за изпълнение, допълни Плевнелиев.

Всеки иска реформа в администрацията, всеки иска реформа в сектор Сигурност, всеки иска добре работещи регулатори. Тези реформи могат да бъдат плод на широк консенсус, добави президентът.

По отношение на формата на бъдещия кабинет държавният глава каза, че световната история и политическа практика ни показва, че е имало много случаи на правителство на малцинството (най-вероятната комбинация към този момент), имало е и ще има широки коалиции, големи коалиции и т.н.

Плевнелиев допълни, че правителство на малцинството е една неразделна част от всяка демократична държава.