Екологични организации бавят процедурите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това призна пред депутати министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която дойде за редовния месечен "разпит" в парламентарната комисия по енергетика.

Темата за подновяването на лицензиите на двата блока на атомната ни централа повдигнаха от Реформаторския блок. "Националният интерес е безпроблемно увеличаване на ресурса на двата блока", припомни с въпроса си депутатът реформатор Мартин Димитров.

С думите му се съгласи и самата министърка, която призна, че двата блока на АЕЦ "Козлодуй" са една вече изплатена инвестиция, блокове работят само на печалба и страната ни има интерес те да работят колкото се може повече.

"В процедурата за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" Министерство на околната среда и водите (МОСВ) трябва да се произнесе за това дали е необходима отново Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). От министерството вече изразиха позиция, че не е необходима нова такава оценка", обясни казуса енергийният министър.
Няколко организации, които се определят като "зелени", обаче са завели дело, с което обжалват решението на МОСВ, че не е необходима такава оценка.

"Кой има интерес да пречи на подновяване на лиценза на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", се зачуди "реформаторът" Мартин Димитров.
Той поиска да разбере и как би се отразило това бавене на процедурата за подновяване на работата на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа.

"Обезпокоени сме от това, което се случва. Разполагаме с информация за това, кои са тези т.нар "зелени" организации", призна министър Петкова.
Тя напомни обаче, че въпросът с делото трябва да бъде решен възможно най-скоро, защото до октомври 2016-т година министерството трябва да е подало документи в Агенцията по ядрено регулиране за подновяване на живота на 5-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй".