Лекарите се вдигат на протест. Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), който днес се събра на извънредно заседание, обяви протестни действия на медиците на 28 февруари.

На фона на масовите протести срещу монополите, БЛС призовава всички граждани да подкрепят протеста срещу още един монополист, а именно Националната здравна каса.

Протестът ще се състои под мотото „За здравето и оцеляването на нацията!" . Той ще започне в 16 часа на 28 февруари пред сградата на НЗОК в София и пред сградите на районните здравни каси в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на съсловната организация.

Лекарският съюз продължава да настоява за незабавна оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и отмяна на всички регулативни методики, довели до невъзможност на лечебните заведения да лекуват българските граждани.

До решението за протест на лекарите се стигна след множество постъпили сигнали от цялата страна за неизгодните условия, които предлага НЗОК на болниците за 2013 г.
Според директорите на множество болници те ще доведат до съкращаване на персонал, затваряне на цели отделения в болниците за определено време и невъзможност пациентите да се лекуват. Днес срещу орязаните средства от НЗОК скочиха лечебни заведения от Бургас и Варна.

От съсловната организация настояват и за спешна среща с президента Росен Плевнелиев, като му дават срок до 26 февруари за решаване на възникналите проблеми.