Трябва да се постави въпросът за реформиране на службите. Това заяви в ефира на НТВ Николай Свинаров, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той допълни, че със Закона за досиетата, който предстои да бъде гласуван окончателно в НС днес, ще се положи основата на бъдещата реформа. На практика службите могат да бъдат реформирани само със специален  закон или с отделни закони за различните служби, категоричен е той.

Свинаров се съгласи с твърдението на Евгени Димитров, че след 1991 г. службите не са реформирани. След официалното им закриване те продължават да работят постарому.

Николай Свинаров обаче се противопостави на репликите на бившия заместник- председател на комисията по досиетата, че уреждането на  проблема е възпрепятствано от БСП. Бившият военен министър припомни, че днешната опозиция е имала властта да промени нещата, но не го е направила.

Свинаров обясни, че досиетата на починали сътрудници  няма да се оповестяват публично, но няма и да бъдат и засекретени.

Народното събрание ще гласува окончателно на второ четене законопроекта за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Миналата седмица обсъждането на законопроекта бе прекратено след спор около член 32 от проекта, в който се казва, че не трябва да се разсекретяват досиетата, когато има заплаха за националната сигурност на България. Депутати от "Коалиция за България" поискаха към този текст да се прибавят изрично разузнавачите и дипломатите.

След проведено тайно заседание на представители на управляващата коалиция при министър-председателят Сергей Станишев, във вътрешната комисия към парламента вчера бе решено, че няма да се установява принадлежност към бившата Държавна сигурност на началниците на отдели или сектори в служба "Военна информация" към Министерство на отбраната и Националната разузнавателна служба, заемащи или заемали длъжността от 16 юли 1991 година.

От мнозинството обясниха, че текстът засяга разузнавачите, които са на активна работа в чужбина.

Вътрешната комисия предлага още документите, които са свързани с националната сигурност и няма да се огласяват, да бъдат прехвърлени в отделен архивен фонд, който ще бъде под прякото разпореждане на председателя на бъдещата комисия по досиетата.