Отрицателни са всички проби за зараза с антракс, съобщи БНР. Това са пробите от 28-те души, които са консумирали заразено месо. Сред тях са и членовете на двете семейства от село Млада гвардия, собственици на двете умрели крави, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Пред News.bg директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова заяви, че категорично пробите на хората са отрицателни. Изследваните, които са яли от заразеното месо, приемат профилактично антибиотици.

"Влизаме заедно с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в проблема, работим съвместно - ние поемаме хората - контакти, консумация на месо, а БАБХ отговаря за животните", допълни д-р Михайлова.

Следобед се очаква да станат известни резултатите от пробите от колбасите, направени от заразеното месо. Ваксинацията на всички животни в село Млада гвардия вече е приключила.

Припомняме, в понеделник, на Илинден 22 проби бяха отрицателни. 55-годишен мъж почина от антракс във варненско село Млада гвардия. Той се заразил от недобре термично обработено месо от заразена крава, което е продадено и преработено на наденици в цех във Варна.

От Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че са ваксинирани са 584 животни срещу заболяването антракс в село Млада гвардия, община Ветрино, област Варна.

Ваксинирани са 239 говеда, 224 овце, 106 кози и 15 еднокопитни животни.  Използвана е жива ваксина и животните ще придобият имунитет след седмица. През този период остава забраната добитъка да бъде извеждан на паша.

Забранено е и клането на животните в следващите 15 дни. С помощта на Гражданска защита е извършена повторна дезинфекция на двата животновъдни обекти, в които са констатирани умрелите животни.

Досега в селото не е имало регистрирано огнище на антракс и затова не е извършвана ваксинация. При наличие на антракс животните се ваксинират в продължение на 30 години. В село Млада гвардия  няма нови заболели и умрели животни.

От БАБХ твърдят, че пробите от месото, които те са взели, са положителни.

Изземат от търговската мрежа цялата продукция на месопреработвателната фирма, в чиято продукция бе открит антракс, съобщи Нова телевизия. Възможно е да има вероятност от вторично замърсяване - замърсени плотове в тренажорната.

Ако хората страдат от чревни разстройства, могат да потърсят лекарска помощ. При подуване на корема, диария, до 7 дни след консумация на месо, за което има съмнение, че може да е заразено, лекарите съветват да се потърси специализирано мнение.