32 души са дали положителна проба за бруцелоза в Кюстендилска област, съобщи зам.-областния управител на Кюстендил Силвия Велкова пред Фокус. „Имаме потвърждение от Регионалния здравен инспекторат, че 32-ма души от областта са болни от бруцелоза.

В графата местоживеене във всички формуляри, които попълват те са посочили, че живеят в град Рила. Има един от заболелите, който е посочил месторабота в град София", уточни Велкова.

От края на миналата седмица до днес регистрираните нови случай са четири, като при последните два е установено, че в единият от случаите става въпрос за съпругата на болен, който вече е бил хоспитализиран, а другият случай е на човек, който е от семейство с установено огнище на болестта.

Междувременно стана ясно, че мъж от София, който е гостувал на свои близки в село Смочево, е дал положителна проба за бруцелоза. За случая съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил д-р Христо Кознички пред БНР.

В селото има огнище на болестта. 702 проби за бруцелоза са взети от жители на община Рила от началото на епидемията. Няма нови заболели, освен досега установените 30 случая, каза д-р Кознички.

Изследвани са над 2000 животни в областта, от които се е наложило да бъдат умъртвени 224.

Проби са взети и на 20 души персонал и трима монаси от Рилския манастир.