Държавният глава Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и икономическият министър Делян Добрев обходиха терена, върху който започва изграждането на „София тех", и се запознаха с проекта.

„София тех" има не по-малка важност за бъдещето на България от магистрала „Тракия", каза президентът и подчерта, че това е проект, който трасира пътя на иновациите и създава първата в България иновационна екосистема.

„София тех" е първата платформа в България в подкрепа на иновациите, в подкрепа на създаването на предприемачеството и новостартиращи предприятия", добави той.

Държавният глава каза, че очаква „София тех" да бъде ускорител, катализатор на клъстер на информационни и комуникационни технологии.
„Ще се появят бизнес инкубатори, акселератори, лаборатории в областта на индустриите, свързани с човешкото здраве", каза още Плевнелиев за „София тех".

Той изтъкна участието на БАН и техническите университети, общини, неправителствени организации и изказа благодарност на министрите на отбраната и икономиката за разработването на проекта и осигуряването на терена.

След две години, според очакванията на президента, на мястото на някогашни военни поделения ( в района на 4-ти километър - срещу Арена Армеец, б.р.) ще е първият технологичен център на България. „Когато започнем да създаваме среда за иновации, машинката ще се завърти. Българите са много талантливи", подчерта Плевнелиев.

Военният министър Аню Ангелов поясни, че Министерството на отбраната предоставя терена възмездно, за да бъде преместен батальонът за осигуряване на съвместното командване на силите в Горна Баня и с това да се даде възможност за строителство на стадион в бъдеще. Площта им е около 270 дка и за нея ще бъде платени на Министерството на отбраната 5 млн. лв.

Икономическият министър Делян Добрев отбеляза, че стойността на терена е много повече и изказа благодарност на министър Ангелов, че е поискал само толкова, колкото ще струва преместването на поделението и архива на друго място.
Добрев съобщи още, че за първата фаза на проекта са осигурени 50 млн. евро по оперативна програма „Конкурентоспособност".

Изпълнителният директор на регистрираната преди дни компания „София тех парк" с начален капитал 3 млн. лв. Елица Панайотова съобщи, че първият етап ще продължи до края на 2015 г.
Тя каза, че очаква към края на 2015 г. да има функционираща част от парка, която да приюти първите компании и лаборатории.