георги вълевОкръжният съд в Шумен постанови постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за бизнесмена Георги Вълев, съобщи БНР.

Според съда, мотивите за престъпленията са финансови. Вълев е дължал на Рачев 60% от вземането на Вълев по преговорите с бившите акционери на фалиралата „Тракия банк". Подобен е бил и мотива за убийството на Лупов.

Защитата поиска домашен арест или парична гаранция с мотива, че Вълев управлява фирма с над 100 души персонал и е внесъл в хазната данъци през последните 5 години в размер на почти 4 млн. лева. Георги Вълев не се призна за виновен и заяви, че срещу него има заговор.

Мярката може да се обжалва пред Варненския апелативен съд.

Георги Вълев беше задържан 21 октомври в дома си в Арбанаси по подозрение за съпричастност с две убийства. Операцията по задържането му беше извършена от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" и от ОДМВР-Шумен, под ръководството на окръжната прокуратура в Шумен.

Той бе арестуван по подозрение в съпричастност с побоя на великотърновския адвокат Петър Лупов през 2008 г., палежа на автомобила му и неговото убийство, както и с убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев през 2009 година. Смята се, че Вълев е бил в близки отношения с групата на "Килърите", които са ликвидирали Лупов и Рачев.

При обиска на офиса на бизнесмена Георги Вълев в Арбанаси бяха намерени 100 000 евро, долари и левове, съобщи тогава министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Намерени бяха още записи на заповеди, нотариални актове, които не са на негово име, и много финансови документи.