Премиерът на Сърбия обяви, че страната му ще приеме призива на САЩ да намали зависимостта си от руски газ като добави подкрепян от Вашингтон газопровод от Азербайджан за Европа, съобщава АП.

Относно енергийната сигурност, готови сме да диверсифицираме източниците на газ за Сърбия, което е много важно за нашите американски приятели, заяви Александър Вучич в интервю пред АП.

САЩ насърчават Балканите и други държави да продължат с изграждането на Трансадриатическия газопровод, който ще доставя азерски газ от Каспийско море до Италия.
Западът обвинява Русия, че използва газа като инструмент за налагане на политическо влияние в страни като Сърбия.

Сърбия, традиционен руски съюзник, който иска да се присъедини към ЕС, вече изрази интереса си към подкрепяния от Москва проект „Турски поток". Изразената от Вучич подкрепа за Трансадриатическия газопровод е голяма промяна в политиката на Сърбия.

Не става въпрос за балансиране, нашата стратегическа цел е пътят към ЕС и ние сме категорични в този път, изтъкна той, но добави, че от друга страна искат да запазят добрите си отношения с Русия.

Има ли нещо лошо в това. Не виждам, вие? Не говорим за заемане или избиране на страна, нашата страна е път към ЕС, нашата страна е интересът на Сърбия, добави той.

Според него добрите отношения с Вашингтон са много важни за Сърбия по пътя към ЕС.

Вучич даде интервюто по време на историческа визита в Албания.