Под карантина за срок от 10 години са поставени засегнати от рак по картофите площи в землището на доспатското село Барутин. Това съобщава Дарик, позовавайки се на информация от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

Съгласно заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков в тези земеделски имоти се забранява засаждането и отглеждането на картофи, домати, разсади и посадъчен материал за 10-годишния период.

През 2011 г. в няколко села на община Смолян бяха открити първите случаи на рак по картофите.

От дирекцията уточняват, че карантината се отнася за общо седем ниви с обща площ 10.1 дка в пет местности в района на с. Барутин. Заразени площи в селото са регистрирани и през миналата година, но само в една местност. Новите положителни проби от почви показват, че разпространението на заразата е засегнало и други местности. В поставените под карантина земи ще бъде ограничено преминаването на домашни животни и придвижването на земеделска техника. Определени са около 200 дка буферни зони в землището, в които ще се допуска засаждане на картофи, но само от устойчив на заразата сорт.

В заповедта на шефа на Областната дирекция по безопасност на храните се посочва, че картофите от тазгодишната реколта, произведени в нивите под карантина, не могат да се използват за посадъчен материал, нито да напускат пределите на Барутин.

От дирекцията продължават изследванията на проби от ниви в района на Барутин.