Еврокомисар Кристалина Георгиева поздрави Бойко Борисов, че е успял да направи правителство в нелеки условия и е успял да предпази страната ни от риска да влезе в още по-сериозна политическа криза.

Ще санираме панелките с пакета „Юнкер", амбициран Плевнелиев

Още...

По думите й, това много се цени в Брюксел. „Ние знаем последната година и половина колко много навреди на икономиката и на качеството на живот на хората", напомни вицепрезидентът на ЕК на пресконференция в Министерския съвет след среща с премиера.

Георгиева декларира, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очаква премиера Борисов на среща в Брюксел на 4 декември.

Стана ясно, че неслучайно Георгиева е избрала първото си пътуване на новата позиция да бъде в София. „Моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря за това", каза тя.

От позицията на отговаряща за бюджета на ЕС, Георгиева сподели, че съзнава колко е важно да усвояваме добре, да има резултати от европейското финансиране, за да можем да докажем на всички, че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа.

„Няма как да водя разговори по бюджета за бъдещето, ако ние на усвояваме парите, които вече са ни предоставени", обясни комисарят по бюджет и човешки ресурси и посочи, че за България неусвоените средства от предишния период са 4,5 млрд. евро. За следващия период имаме 16 млрд. евро. Тя подчерта, че е изключително важно за страни като нашата, които имат нужда от този ресурс, да работят с комисията така, че да има резултати за икономиката ни.

Един от поводите Георгиева да дойде в България е, че тази седмица са приели решение за 315 млрд. евро инвестиционен план за Европа. Тя призова страната ни да оцени възможностите от този план и да се възползва от него. В понеделник този въпрос ще бъде обсъден с икономическия екип на правителството.

Основната роля на тези 315 млрд. евро е да послужат като гаранция, така че да свалят риска за инвеститорите и да събудят парите, които сега спят в банките. За да може това да се случи, Георгиева обясни, че трябва да има добре подготвени проекти и да е ясно какви са пречките да не се реализират сега. „За България има много интересни проекти в сферата на енергийната ефективност", посочи тя.

Четирите основни приоритета, които са определени за този фонд, са инфраструктура, създаването на дигитален пазар, енергетика и инвестиране в иновации.

„През последните няколко години инвестираме малко в изследователска работа, а има иноватори в България, които могат да се възползват от фонда", коментира тя. Георгиева увери, че в Европа има пари - ликвидността във финансовата система е много голяма. Тя обаче изтъкна, че липсва доверие, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите.

„Има парламент, има правителство - европейските фондове и програми една по една се връщат, което е единственият свеж ресурс в страната", доволен е и премиерът Бойко Борисов. Другият свеж ресурс са инвестициите, а според Бойко Борисов те ще дойдат, когато демонстрираме пред света, че сме стабилна държава.

Именно затова, на срещата с Юнкер и с различни комисари Борисов ще представи това становище - че в България има парламентарно представени партии, които знаят, че стабилността е над всичко в този момент.

Работим за това бюджетът на ЕС да бъде приет до 18 декември, увери Кристалина Георгиева и обяви, че днес комисията е одобрила и новото предложение за бюджета. Преговорите за него ще продължат следващата седмица.

Трудно време е в Европа, констатира еврокомисарят. Тя наблегна на факта, че страни като Франция, които винаги са подкрепяли европейския бюджет без затруднение, сега изпитват затруднения по дефицита.

„От една страна ние им казваме - бъдете дисциплинирани, от друга страна искаме от тях повече пари", поясни Георгиева. Въпреки това, за бюджета на ЕС е по-важно да се постигне добро, отколкото бързо решение, заключи тя.