Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов с три варианта за съставяне на правителство.

В първото си изявление от парламентарната трибуна за новия политически следизборен сезон, той представи своите три опции пред новите депутати, като изцяло подчини първото си слово от трибуната на 43-тия парламент на тази тема.

Първият вариант е за нестабилно правителство, което да изкара до 2015 година за избори две в едно с кметските.
(Тази опция Борисов обяви и вчера след срещата си с БСП лидера Миков)

Във вторник в 10 часа лидерите на партии се срещат в парламента

Втората възможност е за двугодишен период, каквото предлагаха и от РБ.

Последната вариация, която предлага Борисов на депутатите, е пълен мандат, при който той се ангажира с обещанието, че няма да се кандидатира за президент през 2016 г.

От първото парламентарно слово на Борисов стана ясно и че е готов на друг компромис - да не е премиер, както първоначално искаха Реформаторите. В такъв случай обаче той не гарантира, че ще може да контролира дори министрите, излъчени от ГЕРБ. По думите на лидера на първата по сила партия в новото Народно събрание, най-стабилният вариант за сформиране на парламент би бил с пълен мандат, тъй като нови избори „могат да ни подредят дори в по-лоша конфигурация".

43-тият парламент се закле
Още...

Няма да се впускам в анализ на миналото, то няма да ни донесе нищо. Всяка партия има много доводи да изговори това, което мисли срещу другите. Времето и народът ни дадоха друга задача - да потърсим не това, което ни разделя, а това, което да ни обединява, и да свършим някаква работа. Не е честно през няколко месеца да възлагаме на президента да прави правителство, а ние, партиите, да се радваме на това кой по-голяма конфронтация може да наложи, обърна се победителят от 5 октомври към останалите партии, представени в парламента.

Няма друга възможност освен правителство в първия мандат, подчерта Борисов, след като при вчерашната му среща стана ясно, че Михаил Миков от името на БСП би върнал връчен мандат за съставяне на кабинет.

При тази зима, която видяхме в октомври, може да стане така, че да не могат дори да се закарат бюлетините по секции през януари, аргументира се срещу нови скоростни избори Бориов.

Той отново подчерта, че ще търси среща на всички партийни лидери на представени в парламента партии, за да може да се вземе общо решение за това кой от представените от ГЕРБ варианти за правителство ще се избере.

Готов съм да нося пълна отговорност. Такова правителство съм готов да го оглавя, обяви Борисов по посока на правителство с РБ и ПФ. Именно за този тип формация важат и трите подварианта на разлика във времетраенето, които Борисов представи пред  депутатите. Готов съм на диалог в името на държавата. Всичко е в нашите ръце. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност.
Всяко нещо повече, което кажа би торпилирало крехкия мир, заяви партийният лидер и благодари за диалога, който са провели с колегите си през последните дни.