Основният заподозрян за атентата на Бостънския маратон през април 2013 година Джохар Царнаев се яви пред съда за първи път от юли 2013 година, съобщават световни агенции.

21-годишният Джохар Царнаев и брат му Тамерлан, който беше убит часове след атентата на 15 април, сe смята, че са взривили две бомби до финалната линия на маратона. Вследствие на нападението загинаха трима души, а повече от 260 бяха ранени.

Джохар Царнаев, който пледира невинен по 30 федерални обвинения, може да получи смъртна присъда, ако бъде осъден.

Съдебното изслушване е последното преди да започне официалният процес срещу него на 5 януари. Очаква се процесът да продължи няколко месеца.

Засилени са мерките за сигурност в сградата на федералния съд в Бостън. Най-малко една жертва, която е изгубила единия си крак при атентата, е в залата. Пред сградата има протестиращи, които искат провеждане на справедлив процес срещу Царнаев.

На днешното заседание се очаква да се обсъди процесът по селектиране на съдебните заседатели. Прокуратурата и защитата са предали въпроси на съдията по отношение на подбора на заседателите сред най-малко 1200 души.

Защитата иска процесът да се води извън Бостън, но все още не е взето решение. По-рано този месец адвокатите на Царнаев обявиха, че широкото медийно отразяване и влиянието от атаките правят невъзможно провеждането на справедлив процес в Масачузетс. Адвокатите смятат, че трябва да се проведе във Вашингтон, окръг Колумбия.

По-рано тази година трима приятели на Царнаев бяха осъдени за възпрепятстване на разследването чрез заличаване на доказателства.