За първи път имаме възможност само след един мандат в опозиция получаваме уникален шанс да трупаме доверие отново.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев минути, преди официално да бъде обявен съставът на новото правителство.

Не става дума просто за формиране на правителство. Трябва да се знае с каква мисия БСП и Коалиция за България поемат ангажимента, заяви Станишев и припомни: „През декември 2012 година, споделих, че заради управлението на ГЕРБ България се намира в толкова бедствено положение, че изходът може да стане чрез дълбока промяна и чрез програмно правителство."

Той се присети и че един ден преди началото на масовите протести от БСП са заявили, че се стремят като радикална промяна в страната.
Това отстоявахме и по време на кампанията, подчерта соцлидерът.

Той подчерта и че 2/3 от българите гласуваха за промяна, но тя не се е реализирала и няма как да се реализира докато ГЕРБ са на власт чрез служебното правителство и калинки на ключови позиции в изпълнителната власт.

И след изборите заявихме готовността Коалиция за България да поеме своята отговорност, да представи пред парламента и обществото адекватна програма за промени. И ние трябва да сме абсолютно наясно за себе си - ние сме втора политическа сила на тези избори, обясни още Станишев.

Той сподели и че през последните дни са се водили много интензивни консултации с различни политически сили, синдикати, представители на неправителствения сектор. Той обеща и подобни разговори да продължат и след евентуалното гласуване на кабинета.
Сергей Станишев не скри, че пред правителството на Пламен Орешарски предстои един много труден процес на доказване, че работи за общото благо.

Приключи времето на Борисов, когато парламентът беше подчинен на изпълнителната власт, констатира още той.

Според него, ситуацията в страната продължава да бъде извънредно заради това, което Борисов е оставил в наследство, а служебното правителство е премълчало.
Няма да е лесно, но трябва да се захващаме за работа. Ние имаме уникален шанс, но може би и последен шанс и заради това всички трябва да подходим изключително отговорно.

Много трудно се печели доверие, но много лесно се пропилява, каза още червеният лидер.
Той призна и че благородно завижда на колегата си Пламен Орешарски заради свободата, която имал при сформирането на кабинета. Лидерът на БСП нямал тази свобода преди старта на тройната коалиция.

Пламен Орешарски имал много по-голяма свобода при съставяне на кабинета, отколкото той по времето на тройната коалиция.
Сега имаше разбиране от ДПС, че този кабинет не може да бъде разпарчетосан по квоти. Виждам, че се е получил един силен екип, който не разделя кабинета на квоти, заяви Станишев и призова новите министри много бързо да се захващат за работа, ако получат парламентарна подкрепа.
Станишев направи и уточнението, че те не предлагат тези министрите да бъдат пожарникари на острата кризисна ситуация и да бъдат употребени.