Европейската комисия предаде Германия на съд заради липсата на достатъчно сигурност на някои летища, но подчерта, че не е свързано с катастрофата на самолет на Germanwings, съобщава „Франс прес".

Берлин многократно не е изпълнил искания на Брюксел за прилагане на европейското законодателство по отношение на сигурността на летищата и сега случаят отива за разглеждане пред Европейския съд, обяви Комисията.

Инспекциите на Комисията показват, че Германия не е изпълнила минимума мерки за контрол според законодателството на ЕС. Необходим е такъв контрол за бързо засичане и корекция на потенциални неуспехи при прилагането на мерките за сигурност и да бъде сигурно, че летищата, самолетните компании и други организации действат в съответствие със стандартите на ЕС, отбелязва Комисията в съобщение.

Предаването на случая на съда „не означава, че германските летища не предприемат адекватни мерки за сигурност, а означава, че не се прилага съответният контрол за провеждане на проверки", допълва Брюксел.

ЕК за първи път предупреди Германия в края на 2014 година. Берлин може да плати глоба, ако съдът установи, че има нарушения.

Говорител на ЕК изтъкна, че решението не е свързано със самолетната катастрофа на самолет A320 на Germanwings през март във Френските Алпи, при която загинаха всички 150 души на борда.