Националната асоциация на работещите в „Спешна помощ" и ръководството на „Пирогов" застават твърдо зад решенията на здравния министър Петър Москов, независимо, че на някои партии и общности те изглеждат спорни.

98,49 % от запитаните спешни медици заявяват категоричната си подкрепа за действията на Москов и са готови да излязат на митинг в негова защита, ако ДПС или друг му поиска оставката отново. Ние ще застанем не зад вас, а ще сме щитът пред вас, обявяват спешните медици в декларация.

Пенка Георгиева, председател на пациентските организации „Заедно с теб", обяви на пресконференция в БТА, че остро осъжда агресията от страна на циганския етнос спрямо спешните медици. Тя отправи поздрав за смелостта на министър Петър Москов „да изрече това, което всички знаем". Трябва да се работи много за етноса, МЗ с МВР да бъдат активни в посока вкарване в затвора за един месец на всеки, който е проявил агресия спрямо медик, настоя Георгиева.

Доктор Стоян Миланов, национален консултант по спешна медицина, пък застана твърдо в подкрепа на концепцията за развитието на спешната помощ, която Министерският съвет прие през ноември по предложение на Москов.

Тя е опит да се стабилизира спешната помощ, но от 26 ноември досега вместо общественото внимание да е насочено към обсъждането на това, сме свидетели, че Москов е поставен в режим да обяснява защо се опитва да защити екипите, недоволен е Миланов.

Медиците припомниха, че съгласно Закона за безопасни условия на труд работодателят им - здравният министър, е длъжен да осигури здравето и живота на служителите си. На проведено допитване в цялата страна между спешните медици, а и между пациенти, лекарите са установили, че действията на новия министър са широко подкрепяни и от двете страни на здравната система.

9500 души лично са изразили подкрепа за Москов, обявиха лекарите, като уточниха, че резултатите от анкетата им сочат, че далеч по-малко са онези, които вярват, че Москов ще може да се справи с всички замислено като реформа. Причина за съмнението им е опасението от неспряване „с вътрешния натиск и външната икономическа съпротива".

 

Системата за спешна медицина беше използвана като патерица, поемаща неблагополучията в болничната и доболничната помощ. Това повече не може да продължава. Приетият документ, по който има още работа, би осигурил адекватна, бърза, ефективна помощ на всички нуждаещи се пациенти. Ще гарантира и устойчивост на системата в по-дългосрочен план.

Документът е проевропейски. Дава се яснота какво е спешен пациент, какво вършат лекарите и докъде се простира отговорността на медиците, защити Миланов всички действия на новото ръководство на здравното ведомство.

За да се материализира подкрепата, която медиците предоставят на Москов, те ще внесат днес подписка с 4000 регистрирани в нея, и в МС, и в МЗ. Приемаме политиката на Москов, защото тя е ориентирана и към лекарите, и към пациентите, категорични са медиците.