Ситуацията около тунела под Ламанша сочи спешната нужда от общоевропейско решение на бежанския проблем. Трябва да се сложи край на политиката, която оставя съседите сами да се оправят, пише К.-Д. Франкенбергер във ФАЦ, цитиран от Дойче веле.

"Младото поколение на един цял континент е на път!" - Такъв беше коментарът по повод потока от търсещи убежище и трудови мигранти, пристигащи на гарата в баварския град Розенхайм. Това, което от месеци насам се разиграва около Кале на входа на тунела под Ламанша стократно потвърждава баварските наблюдения. Всяка нощ стотици африканци, скрити в тирове, се опитват да преминат нелегално във Великобритания с надеждата там по-лесно да получат убежище и да намерят по-добри условия за живот. Условията в Кале са скандални, опасни и нечовешки. Полицията изглежда не е в състояние да овладее положението и е загубила всякакъв контрол. Затова се надигат и искания за крути мерки, а някои дори настояват за намеса на армията. На мигрантите трябва да бъде втълпено, че Великобритания не е "сигурен пристан". Бежанците, чиито молби за политическо убежище са отхвърлени, трябва да бъдат върнати бързо в родните им страни. Лесно е да се каже, но е трудно да се осъществи на практика, както показва вече натрупаният опит. По този начин разрастващият се проблем едва ли ще бъде решен.

Честна миграционна политика и разумни практики

Още по-лесно е да се каже, че проблемът трябва да бъде подхванат от корен. Младите африканци не искат да прекарат живота си с надеждата, че някога условията в техните страни - може би - ще се подобрят. В стремежа си към по-добър живот те приемат рисковете, лишенията и опасностите. Мотивите на тези мигранти са разбираеми. Но техният огромен брой пренатоварва политиците, властите, както и населението на приемните страни. Особено когато има и масови злоупотреби с правото на убежище. В Кале не става дума само за "смущения в трафика". Но дори и те, както и общественото възмущение, показват колко спешно е необходимо тясно британско-френско сътрудничество и общоевропейски отговор на бежанската криза. Трябва да бъде сложен край на политиката, която оставя съседите сами да се оправят с кризата. Има нужда от честна европейска миграционна политика и разумни практики срещу нелегалната миграция. Въпреки че и тогава бежанският поток няма да бъде пресушен.