Италианският премиер Матео Ренци инициира общи усилия в подкрепа на "Южен поток", отбелязва EuroActive.

Сайтът пояснява, че Ренци е зад инициативата за изпращането на съвместно писмо в подкрепа на проекта "Южен поток" до Европейската комисия от лидери на държави, през които ще минава газопроводът. Но усилията изглежда са напразни, след като България нареди работата да бъде спряна.

Ренци е предложил на лидерите на България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия да пишат до Европейската комисия в подкрепа на „Южен поток".

Проектът към момента остава под въпрос, пояснява изданието.

На срещата на Г-7 шефът на Европейската комисия Жозе Барозу е заявил, че ЕК е започнала наказателна процедура срещу България за нарушаване на европейските правила за конкуренция в енергийната област при възлагането на обществени поръчки. Барозу е пояснил, че ще последват наказателни процедури, свързани с други държави, ако не са отстранени нередностите.

Миналият декември Комисията обяви, че всички междуправителствени споразумения за строителството на „Южен поток", подписани между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в разрез с европейското законодателство и трябва да започнат преговорите от начало.

Комисията първоначално обяви, че ще посредничи при сключването на нови договори, които да съответстват на европейското законодателство. Но след разразилата се в Украйна криза ЕК намекна, че посредничеството може да продължи само ако Русия се придържа към международното право. В същото време Брюксел обяви, че газовият проект трябва да спре.

Проектът "Южен поток" е с цел да подмине Украйна и да осигури по-стабилни доставки на големите клиенти на ЕС, включително Австрия и Италия. Но компании в ЕС са заинтересовани бъдещият консорциум да управлява газопреносната мрежа в Украйна, която се нуждае от огромни инвестиции и не виждат с добро око „Южен поток", тъй като разглеждат проекта като пряка конкуренция, според източници на ЕuroActiv.

Обновяването на газопреносната мрежа на Украйна може да бъде в полза само ако руският газ продължи да минава през Украйна. „Южен поток", който по план трябва да доставя 63 милиарда кубични метра газ на година, ще отнеме от Украйна милиарди долари транзитни такси.

Докато Ренци се опитва да подкани останалите лидери от ЕС да подкрепят проекта, българският премиер Пламен Орешарски нареди на 8 юни да се спре работата, докато Брюксел махна своите възражения.

Ходът от страна на българския премиер дойде след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи. На 6 юни пък американският посланик в България Марси Рийс предупреди, че участващите в проекта български компании може да бъдат санкционирани.

Причината е, че България е възложила изграждането на българския участък от „Южен поток" на консорциум с участието на руската компания „Стройтрансгаз", свързана с Генадий Тимченко - олигарх, който е под американски санкции.

Българският участък е за 3,5 милиарда евро - сума, която според критиците е в „стила на Путин", използван при изграждането на съоръженията за Зимните олимпийски игри в Сочи.

Ходът на Орешарски бе приветстван от говорителя на енергийния комисар Гюнтер Йотингер.

Според дипломати „Южен поток" ще бъде обект на дискусия на срещата на върха на ЕС на 26-27 юни, на която също ще бъдат обсъдени мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия.