В навечерието на заплануваната среща на лидерите на Франция, Русия, Украйна и Германия в Минск за урегулиране на конфликта в Източна Украйна изглежда, че един от ключовите елементи в преговорите може да отсъства, а именно лидерите на проруските сепаратисти, съобщава СиЕнЕн.

Лидерите на Франция и Германия се надяват да съберат на една маса руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко в сряда в Минск, за да се опитат да намерят мирно решение за украинската криза.

Но европейски дипломат, който е запознат с настоящите дипломатически усилия, разкри пред американската медия, че според първоначалните индикации лидерите на сепаратистите Александър Захарченко и Денис Пушилин няма да се присъединят към срещата в беларуската столица.

В такъв случай проруските сепаратисти няма да имат представител в кулоарите или по време на разговорите с ръководителите на Украйна, Русия, Германия и Франция, поясни дипломатът. Също така те няма да участват в тристранна среща с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Това, разбира се, може да се промени, но ако сепаратистите отсъстват, това ще повлияе на подхода на участниците в разговорите и на евентуалния резултат от преговорите, отбелязва СиЕнЕн.