Новото депо за битови отпадъци предизвика напрежение в Самоков, съобщава Нова телевизия. Депото можело да замърси питейната вода на цяла София, предупреди Инициативен комитет.

Желанието на близо 4000 граждани на общината за референдум за бъдещето на депото пък бе отхвърлено от Общинския съвет. Това стана с пълно мнозинство. Аргументът на местните парламентаристи е, че този въпрос трябва да бъде решен от експерти.

Настоящото сметище е изчерпало капацитета си и не отговаря на европейските изисквания. Необходимостта от ново депо за отпадъци не се оспорва. Определената площадка е минала през задължителната екооценка. Експерти са изготвили доклад, който да я подкрепи. Именно в екооценката граждани на Самоков са съзрели пропуски, по техните думи дори лъжа.

Бойко Хаджийски твърди, че лъжата е, че най-близката река до площадката на депото е Палакария. Всъщност по-близо била Искър. Според създадения инициативен комитет това създава пряка опасност за водите в района.

Георги Хаджийски обяснява, че фактически самият терен е във водосборния басейн на река Искър и язовир „Искър". При всички случаи, по думите му, ще има допълнително замърсяване на реката и язовира. В този случай опасността за София нямало да бъде малка, предупреди той.

След петгодишна съдебна борба недоволните граждани показват становище на Апелативна прокуратура, в което опасенията им се оправдават. Именно заради това те настояват за референдум. На него жителите на общината да решат дали площадката да бъде преместена на друго място. Искането е подписано от 4100 души. То не е уважено от Общинския съвет, тъй като предметът на спор бил в компетенциите на експертите, които са изготвили екооценките.

Георги Хаджийски заявява, че отхвърлянето на искането за референдум не слага край на борбата им. Щели да търсят съдействие от всички български и европейски институции.

Новото депо за отпадъци край Самоков е изградено по оперативна програма "Околна среда". Проектът е за над 9 милиона лева. 7 от тях са осигурени от Европа, а останалите - от националния и общинския бюджет. Трябва да поеме боклука на 4 общини - Самоков, Ихтиман, Долна баня и Костенец.

На практика новото депо за отпадъци край село Драгушиново е почти готово. Кметът твърди, че предстои да бъде пуснато в експлоатация другата седмица.

Експертният доклад, обосновал спорната екооценка, е изготвен на базата на данни на басейновата дирекция в Плевен. В техните компетенции било само принципното становище за инвестиционния проект. И в него река Искър не била пропусната. Специалисти от ведомството твърдят, че площадката на новото съоръжение не може да застраши чистотата на водата в реката или язовира.