Повече от 40 000 български деца са се родили от началото на годината, показат данните на информационната система за новородените. Най-малко бебета са проплакали в област Видин, а най-много в столицата - точно 9 921.

Добрата новина е, че новородените са с 1330 повече от миналата година, но, ако се върнем назад във времето или през 1950 г., тогава на бял свят в България са се появили 180 000 деца. Сега обаче времената са други - хората се женят все по-малко. През тази година сватбите са с близо 4 000 по-малко, отколкото преди пет години, отбелязва бТВ.

До 21 август в „Майчин дом" са проплакали 2683 бебета, а тенденцията е българките първо да успеят в живота, а после да мислят за деца. Докторите обаче съветват да не чакаме. „Мога да посъветвам българките да имат семейства, и да раждат много деца, поне две. Аз съм се отчел с две - момче и момиче", сподели главният асистент в „Майчин дом" д-р Любомир Джеров.

Малката Катрин е на броени часове. Весела Манолова ражда първото си момиче, когато е на 30. „Тя ми е второ дете, дълго чакана, за което съм много щастлива", сподели Весела Манолова.

Според данните на НСИ българките стават майки около 27-годишна възраст. През миналата година 17 семейства са се сдобили с тризнаци. „Една голяма част от българките предпочитат първо да родят дететето си и после да сключат брак", обясни доц. Елица Димитров от БАН.

Марина и Радостин Димитрови обаче спазили традицията - първо станали семейство, после се появило детето. Докато съберат пари за апартамент в големия град, живеят в бургаския квартал „Долно Езерово" при родителите си. „Наистина, подписът не означава нищо, но всеки си дава сметка, че по този начин се ангажираш много повече, отколкото ако не сключиш граждански брак. Винаги имаш свободата да си кажеш, аз ако нещо не тръгнат нещата, пак ще се измъкна", коментира пред бТВ Марина.

Раждаемостта и семейните ценности се използваха и като политически аргументи. На тръгване от лидерския пост, Сергей Станишев отчете, че по времето на Тройната коалиция са се родили 20 000 бебета. ГЕРБ пък винаги са се хвалили с ударното строене на детски градини.

В столицата живеят и най-много млади, и най-много възрастни хора. По млади жители в малките населени места рекордьор е Монтанско. В Смолянско пък живеят най-малко възрастни.

Иначе по-последни данни нацията намалява и сме на 16-то място по брой на населението в Европейския съюз.