България е постигнала близо 4,5% енергийна ефективност за миналата година. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Кольо Колев.

По думите му до 2016 г. страната трябва да увеличи спестяванията от потребление на енергия до 9%.

Агенцията по енергийна ефективност и E.ОN подписаха доброволно споразумение за предоставяне на енергийни услуги и извършване на дейности и мерки за енергийна ефективност. Подобен документ вече е подписан с ЧЕЗ и EVN.

В момента приоритет е топлоизолацията на жилищата, каза Бойко Димитрачков, председател на УС на Е.ОN. Според него именно поради лошата изолация у нас се пилее голямо количество енергия.

Според доброволното споразумение двете страни създават съвместна работна група, която ще анализира и ще предлага решения на проблеми, възникващи по време на изпълнението на задълженията на търговеца на електроенергия. Основен приоритет на двете страни ще бъде и ускореното въвеждане на методики за оценка на енергоспестяващия ефект от изпълняваните мерки. Ролята на Агенцията по енергийна ефективност е да предоставя методическа помощ за оценка на потенциала и икономическата ефективност на предлаганите от търговеца мерки.