Изселниците ни в Турция да могат да възстановят българското си гражданство, поиска депутатът от ДПС Четин Казак по време на заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека.

В дневния ред на депутатите от тази комисия намериха място и предложения за промени в Закона за българското гражданство с автор ДПС.

Четин Казак обясни подробно целите на предложените от партията изменения, а именно лицата от чужд произход, които през годините на тоталитарния режим са напуснали България и са загубили българското си гражданство, да могат да го възстановят по желание сега.

ДПС-депутатът обясни, че до 1998 година у нас е действал закон, според който всеки изселник губи българското си гражданство още от момента на своето изселване. „Заради това стотици български граждани, които не са от български произход, са загубвали гражданството си", отбеляза Казак. Той съзря и дискриминация заради това, че българите, които през годините бягат в Америка и други страни, никога не губят българското си гражданство.

Трябва да се даде възможност на лицата, принудени от законодателството на държавата ни да се изселят от България по време на тоталитарния режим, сега, ако искат, да могат да си възстановят българското гражданство", представи предложението народният представител от ДПС.

В движението настояват и за равноправна процедура за придобиване на българско гражданство между бивши български граждани, които по една или друга причина са загубили гражданството си и желаят да го възстановят, и тези, които са българи, но никога не са имали българско гражданство.

Лицата от български произход получават по-лесно българско гражданство", посочи още Казак, но уточни, че идеята на ДПС не е за получаване на гражданство, а за възстановяване.

В отговор на предложените промени председателят на парламентарната комисия по вероизповедания Красимир Велчев се съгласи, че страната ни се нуждае от нов закон за българското гражданство.

Народният представител от ГЕРБ отбеляза, че в тази посока трябва да се вземе пример от държави с утвърдени демокрации и богат опит точно за начина за придобиване на гражданство.

Велчев представи и интересната идея със законова рамка да бъде „облечено" въвеждането на изпит по български език и по история като тест при получаване на българско гражданство.

Предложените промени на ДПС обаче в крайна сметка не бяха подкрепени от парламентарната комисия по вероизповедания и правата на човека.