252 евроинтеграционни мерки прие правителството, одобрявайки Екшънплан 2007, а мерките в плана за действие за тази година бяха 762, посочи за сравнение Меглена Кунева на брифинг в министерски съвет.

Днес се проведе последното министерско заседание за тази година, което за Кунева наистина е последно, тъй като от 4 януари тя поема новия си пост на еврокомисар в Брюксел.

Бившият вече министър по европейските въпроси коментира, че новият план ще натовари повече изпълнителната власт, тъй като за разлика от предишните съдържа много повече подзаконови актове, така че изпълнителната власт повече не може да се извинява, че парламентът е забавил един или друг закон.

Планът за 2007 г. включва нови раздели, сред които "лисабонска стратегия" и "подготовка на позиции за различните съвети на ЕС по сектори".

През март ще се проведе първото заседание по изпълнението на "лисабонската стратегия" и България също ще трябва да се отчете.
Според новите изисквания на ЕС следването на "лисабонската стратегия" ще се оценява главно по показателите за заетост и конкурентноспособност.

Кунева уточни, че в плана са залегнали редица мерки по глава "Защита на потребителите" (това е и нейният ресор като еврокомисар,бел.ред.), сред които са промените в Закона за защита на потребителите, въвеждане на наредба за безопасност на запалките и др.

ЕС изисква да бъдат забранени запалките, които не са устойчиви за деца и нямат механизъм, предпазващ децата, изисква се и запалките да не предизвикват пожари.

От момента, в който влезе в сила наредбата, вносът от други страни на запалки, неотговарящи на изискванията, се забранява, забранява се и производството на такива продукти.
България следва да въведе такава наредба от април 2007 г.

През януари се очаква ЕК да приеме Зелена книга за защита на потребителите и да осъвремени осем от директивите за защита на потребителите, касаещи и предлагането на услуги.

Възможно е да бъдат въведени мерки за защита при ползване на потребителски кредит, например банките да нямат право да отказват предсрочно погасяване и също така да бъдат задължени да предлагат сравними условия, поясни Кунева.

Друга очаквана новост касае продажбата на така наречените „стоки и услуги извън обичайните места". При тях трябва да има възможност при желание потребителят да се откаже от услугата в срок от 7 до 14 дни.
Това би могло да се приложи при резервирането на туристически услуги, поясни Кунева.

Според нея ако тази Зелена книга стане факт, до няколко години това ще промени практиката в България.

По мнението на Меглена Кунева е напълно възможно през юни България да получи добри оценки в доклада по „Правосъдие и вътрешен ред".
Тя припомни, че в тази област предстои парламентът да свърши немалко законодателна работа и посочи промените в Конституцията, ГПК и приемането на още няколко закона, които да гарантират антикорупция и прозрачност.

Кунева смята, че е необходимо приемането на Закона за лобизма и че няма да е излишно да се предвиди повече обучение на дознателския апарат.
В тази област най-лесни според Кунева са законодателните мерки, по-трудоемкото е прилагането им и то без забавяне.